По данни на Федералния съюз на немските млекопроизводители (BDM) само за година - от април 2015 до май 2016, 5000 ферми в Германия или въобще са затворени, или са сменили профила си, като са ликвидирали изцяло поголовието от крави.
Намалените обеми на фермерска суровина вече се отразяват на местната млечна промишленост. В края на юни германският млечен лидер - компанията Deutsches Milchkontor (DMK), обяви, че в началото на 2018 г. ще закрие минимум 2 от своите 23 завода за производство на млечни продукти, съобщава DW.
Много е показателно, че Федералният съюз на немските млекопроизводители (BDM) отчита мащабна вълна от фалити или смяна на профила на местните млечни ферми от началото на 2015 г. И това е именно тогава, когато в Евросъюза престанаха да действат млечните квоти, въведени през 1984 г. Така че германските млечни говедовъди приемат като свой основен проблем именно отмяната на ограниченията при производството на краве мляко в ЕС.
В същото време друг немаловажен фактор за проблемите в бранша стана руското ембарго, което беше обявено на 6 август 2014 г. в отговор на европейските санкции, въведени от 1 август заради въоръжения сепаратизъм на Москва в Източна Украйна.
А германските млечни ферми станаха именно онзи сегмент от аграрния пазар, който реално и много осезаемо пострада от руските контрамерки. Загубата на такъв важен експортен пазар като руския засили поредната европейска криза на свръхпроизводство на мляко и оказа допълнителен натиск върху и без това падналите изкупни цени на млечната суровина.
Но настоящото съществено покачване не изкупните цени на суровото мляко в Германия (важи и за общия европейски пазар) показва, че острата криза в млечния отрасъл вече е отминала, а след 3 години немските млекопроизводители са се приспособили към загубата на руския пазар.