Най-честата причина са алергиите, но може да са паразити, чуждо тяло и др.

При много животни се наблюдава непоносимост към определена храна или към нещо, което са вдишали. Колкото и невероятно да ви звучи, ако кучето ви има проблем с ушите, това може да е първият признак за алергия

Причината е, че алергията изменя ушната среда и ние виждаме симптомите на вторичните последствия като бактерии или гъбични инфекции. Ако се лекува само инфекцията, няма да можеда се справите с първопричината на здравословния проблем. Затова първо трябва да се лекува алергията.

Паразити в ушите на кучето и котката

Това е по-често срещан проблем при котките. В същото време обаче някои кучета са изключително чувствителни при попадането и развитието на ушни червеи в ухото

Поради силното дразнене те започват да се чешат интензивно. Понякога чесането преминава в драскане с нокти и може да се стигне до тежко травмиране на ухото.

Развитие на бактерии и гъбични инфекции

Много видове бактерии и най-вече гъбичният организъм Malassezia pachydermati са причинители на ушни инфекции. Нормалното, здраво ухо притежава добра защита срещу тези организми, но ако средата в ухото се промени вследствие на алергии, хормонални аномалии или влага, количеството на бактерии и гъбички може значително да се увеличи и да преодолее естествените защити.

Чужди тела

Най-често в ушите попадат осилите на растенията. Това са онези малки бодилчета, които се закачат за дрехите ни или за козината на кучетата ни. При душенето кучетата си завират муцуните, а понякога и целите глави в ниски и във високи треви. Така осилът попада лесно в ушния канал, като се оронва при разклащането на тревата. Вече попаднал в ушния канал, той причинява дразнене, а понякога и шум в ухото. Кучето започва да се чеше, да тръска глава в стремежа си да се освободи от чуждото тяло. Но имайте предвид, че осилът е с остър връх

Затова, когато попадне осил в ухото на куче, най-често се стига до силно травматизиран и инфектиран ушен канал.

Травма на ухото

Най-често кучето си я причинява само в опитите си да извади чуждото тяло.

Хормонални аномалии

Дефицит или излишък на различни хормони може да причини кожни и ушни проблеми. Хормони на щитовидната жлеза, глюкокортикоиди, произведени от надбъбречната жлеза, и полови хормони, всички те влияят върху здравето на кожата и ушите.

Ушна среда

За бактерии и гъбички не съществува по-подходяща среда от топлия, мрачен и влажен ушен канал.Кучета с тежки и увиснали уши като кокер шпаньолите може да имат ушни проблеми вследствие на излишната влага, която се събира в ушния канал.

Други причини

Има множество редки наследствени болести, които се появяват при различни породи или родове кучета и засягат ушите. Меланоми и други тумори също могат да се наблюдават в ушите.

Попадането на чуждо тяло или развитието на паразити в ухото на кучето води до чесане, което може да премине в драскане с нокти. И така се стига до тежко травмиране на ухото на кучето.
Попадането на чуждо тяло или развитието на паразити в ухото на кучето води до чесане, което може да премине в драскане с нокти. И така се стига до тежко травмиране на ухото на кучето.