Според медицинската статистика, през летните месеци броят на натравянията се увеличава с 40%

Д-р Емилия Бенова

Продуктите, които могат да причинят натравяне, са

Неизмити или развалени плодове и зеленчуци

Симптоми: 4-5 часа след тяхното консумиране започват болки в корема, гадене, повръщане. Натравянето с продукти, обработени с химически вещества, често е съпроводено от алергична кожна реакция и лекарската намеса е задължителна.

Какво да направим?

Промиване на стомаха с подсолена вода, даване на слабително средство и/или клизма. Когато повръщането спре, болният трябва да приеме 6-10 таблетки активен въглен, а след това - много топли течности. Добре е едно денонощие да се гладува, а после да се премине на лека храна: супи, сухари.

Развалени месни продукти

Симптомите се проявяват след 7-8 часа: мъчително гадене, усещане за тежест, болки в стомаха, температурата се повишава до 38 градуса, може да се появи и главоболие.

Какво да направим?

След промиване на стомаха за премахване на спазмите е добре да се взема някакво лекарство - най-добре след консултация с лекар. Не трябва да се приемат аспирин или аналгетици или да се поставя горещо върху стомаха. Необходимо е да се приемат топли течности.

Никога не използвайте при готвене водата от размразеното месо. Изпичайте добре месото, особено птичето - пиле, пуйка, патица. Много добра термична обработка трябва и при приготвяне на рибата.

Риба

Симптомите при рибните натравяния протичат, като правило, много тежко. След 4-5 часа се появяват гадене, повръщане и болки в стомаха, понякога и затруднено дишане.

Какво да направим?

Промивка с подсолена вода, слабително и клизма. След прекратяване на повръщането се приема активен въглен и постепенно се преминава към лека храна.

Яйца, пасти и торти с крем

Това може да се окаже не натравяне, а салмонела. В такъв случай температурата се повишава до 39 и повече градуса, появяват се обща отпадналост, главоболие, треска, гадене, повръщане, а по-късно и диария.

Какво да направим?

Веднага трябва да се потърси консултация със специалист, а преди това да не се вземат никакви лекарства. Стомахът се промива с топла вода с калиев перманганат, може да се направи и клизма.

Дехидрирането на организма е най-честото усложнение при хранително отравяне.

При някои видове, според причинителя, са възможни, макар и рядко, развитие на артрит, проблеми с бъбреците, увреждане на нервната система, оток и възпаление на тъканите около сърцето.