Доскоро малко стопани на кучета бяха чували дългата и сложна диагноза дирофилариоза, а ветеринарните специалисти я познаваха само от учебниците. Опасното заболяване беше разпространено в топлите средиземнооморски страни - Гърция, Италия и Испания. Обаче от няколко години това се промени и по последните данни 12% от кучетата у нас са заразени. Най-засегнати са кучетата, отглеждани в Софийско, Пловдивско, Старозагорско, Димитровградско, Хасковско, Русенско, Силистренско, Разградско, Варненско и Бургаско.

Междинен гостоприемник или преносител на дирофилариозата, по-известна като сърдечен червей, са комарите. Смучейки кръв от заразено животно, те поглъщат млади ларвни форми на паразита. И след това, когато хапят здраво животно, те впръскват част от съдържанието на стомаха си и така ларвите се пренасят в кучето. Впоследствие те достигат белодробните артерии и до сърцето, където се развиват до стадия си на зрялост. Процесът отнема около 6 месеца. Възрастните червеи, които живеят 5-10 години, могат да стигнат на дължина до 35 см.

Клиничните признаци на дирофилариозата не са специфични което затруднява диагностицирането. Заразените животни имат намален апетит, отслабване, лесна умора, задух, кашлица, сърдечен шум, отоци, посиняване на лигавиците и др.

Според специалисти зачестяват случаите на внезапна смърт на видимо здрави кучета заради дирофилариоза. Обикновено това са 4-8-годишни кучета

Наблюденията сочат, че мъжките кучета се заразяват 2-4 пъти по-често от женските. А към особено рисковите са едрите и късокосместите породи, както и кучетата, които се отглеждат навън.

Специалистите признават, че лечението на дирофилариозата е трудно и скъпо. А лекарствата трябва да се внасят от чужбина. Затова горещо препоръчват на стопаните на кучета да правят ежегодна профилактика на домашните си любимци.

И напомнят, че преди ваксинацията трябва да изискват да се направи профилактичен тест на дирофилариоза.

Едрите и късокосместите породи като кане корсо са рискови за дирофилариоза
Едрите и късокосместите породи като кане корсо са рискови за дирофилариоза