Динята е възможно най-полезната храна за диета. Като прибавим чудесните ѝ здравословни качества, свежият вкус и голямото съдържание на вода (почти 90%), ясно защо диетата с диня е препоръчителна за всички.

В сезона на дините няма как да не се възползваме от магическите ѝ диетични свойства. Динята съдържа лесноусвоими захари - фруктоза и глюкоза, богата е на целулоза, пектини и фолиева киселина. Почти няма противопоказания и е идеална за прочистване на бъбреците и на целия организъм.

ПРОЧИСТВАНЕ

За да прочистите бъбреците и да отстраните излишната вода, соли и токсини, яжте диня непрекъснато в продължение на 5 дни. Тъй като през нощта протича усилена концентрация на урина, а тя е една от основните причини за образуване на камъни в бъбреците. През тези петденонощия хапвайте диня дори в нощните часове.

КАТО ЛЕКАРСТВО

Динята помага при жлъчно-каменна болест, бъбречни проблеми, атеросклероза, подагра, артрит, хроничен хепатит, заболявания на кръвта и т.н.

СОКЪТ

Диненият сок съдържа по-малко органични киселини от месестата част на динята, в него няма фибри и затова не натоварва стомашно-чревния тракт. Пийте по 1 чаша сок от диня преди ядене, за да намалите количеството храна, което ще погълнете.

СЕМЕНАТА

Семената на динята също са изключително полезни, особено при цистит, треска и жлъчно-каменна болест. Съдържат до 50% масло, което е богато на палмитинова, линоленова и линолова киселина.

КОЛИЧЕСТВОТО

Лятото е сезонът на дините и на динената диета. В зависимост от ефекта, който искате да постигнете, се променя препоръчителното количество диня дневно. За цялостно прочистване на организма може да консумирате по 1 кг диня на 10 кг собствено тегло, т.е. по 1-2 кг няколко пъти на ден. За да свалите някой друг килограм, без да натоварвате излишно стомашно-чревния тракт, яжте по 1 тънък резен диня два пъти дневно.