Американки булдог

За отглежданото в градска среда куче от породата американски булдог също е много важно да се социализира отрано и да бъде под грижите на вещ и всеотдаен стопанин, способен да се наложи над упорития му характер.

Това куче има много силен защитнически инстинкт, което е характерно качество за кучетата пазачи. Американският булдог е по-висок и по-слаб от английския си роднина и на него можете да разчитате за охраната на едрия рогат добитък и недопускането на дребни вредители в обора ви. Тази порода кучета се отнасят крайно подозрително и нерядко враждебно към непознати хора и кучета.

Немски дог

Известен още като немски мастиф или датски дог, немският дог (на английски Great Dane) е едно от най-високите кучета, достигайки човешки ръст, когато се изправят на задните си лапи.

Това куче е много любвеобилно и се привързва силно към членовете на домакинството. Но ако не бъде отглеждан и възпитаван правилно, немският дог, чието оригинално предназначение е било да се използва за лов на глигани и елени, може да стане много недоверчив и агресивен. Особено спрямо всички нови за него субекти и ситуации, включително към непознати хора и животни.

Фила Бразилиеро

Ако искате да имате голямо, смело и лоялно куче, взимайки фила бразилиеро, по-известно като бразилски мастиф, и няма да сбъркате. Но имайте едно наум, че не се препоръчва да избирате тази порода при липса на опит в отглеждането и най-вече възпитанието на куче със силно развити защитнически и териториални инстинкти.

Фила бразилиеро носи ДНК-ато на английски мастиф, блъдхаунд, булдог и рафайерос и е отличен преследвач и ловец.

Поради особения му темперамент и склонност към агресивно поведение при неправилно възпитание този мастиф е забранен за отглеждане в домашни условия в много страни.

Немски дог
Немски дог
Фила Бразилиеро
Фила Бразилиеро