Какво им действа зле?

За да се радвате дълго време на рибките си, трябва да спазвате няколко основни правила.

1) Внимавайте със смяната на водата в аквариума.

2) Не бързайте при "заселването" на аквариума, бъдете търпеливи! Не пускайте прекалено много рибки едновременно в аквариума.

3) Купувайте само по няколко нови рибки. Наблюдавайте ги. Вижте как ще се настанят в новата къща.

4) Не замърсявайте аквариума! Преди да пуснете някакъв предмет въl водата, се убедете, че върху него няма сапун, белина, пестициди и други химикали.

5) Ако искате да украсите аквариума с декоративни камъни, чакъл или с изкуствени растения, убедете се, че те не замърсяват водата. Камъните и чакълът може да съдържат токсични минерали. Някои изкуствени растения пък не са подходящи да стоят във вода и може да я замърсят. Ще избегнете тези проблеми, ако купувате украшения за аквариума си в специализирани зоомагазини и преди да ги купите, ги проверите за знак за безопасност.

6) Не използвайте пестициди близо до аквариума. Ако пръскате с пестициден спрей стайните си цветя, внимавайте той да не попадне в аквариума. Рибките са много чувствителни към спрейове. Дори минимално количество пестициди по повърхността на водата може да предизвика сериозни проблеми.

7) Мийте си ръцете! Във водата при рибките ви не трябва да попадат: крем за ръце, сапун, почистващи препарати и всякакви химикали. Преди да си потопите ръцете във водата, трябва да ги измиете със сапун, а след това да ги изплакнете хубаво.

8) Не претрупвайте аквариума! Опитни аквариумисти съветват той да не се претрупва с декорации и рибките да се удрят о камъни или по краищата на аквариума и да получават различни травми, които могат да доведат до различни заболявания.

9) Не доливайте прясна вода! Това е много разпространена грешка - да се долива прясна вода вместо изпарената и да не се отлива част от старата вода. В резултат на това равнището на минерали във водата се повишава и това може да се отрази на здравето на рибките. Трябва да се отлива известно количество вода и чак след това да се долива престояла едно денонощие.

Внимавайте какви изкуствени растения ще изберете
Внимавайте какви изкуствени растения ще изберете
Спазвайте правилата за смяна на водата в аквариума
Спазвайте правилата за смяна на водата в аквариума