Здравословното хранене е една от любимите теми на специалистите по алтернативна медицина. Препоръките за това, какво трябва да яде човек и какво не бива, са най-различни. Има и още един въпрос, който измъчва привържениците на здравословното хранене:

"Има ли храни, които състаряват?"

Отговорът е ясен - Има. На всички е ясно, че твърде мазните, прекалено сладките, много солените и консервираните продукти не са най-добрите приятели на човека.

На първо място в класацията на вредните и състаряващи храни стои сиренето. Мазните видове и честата употреба на сирене повишават нивото на холестерола и увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Същевременно обаче, сиренето е чудесен източник на калций и други минерали, които не само заздравяват костите, но и предпазват от остеопороза и различни заболявания на централната нервна система. Препоръката на специалистите е: избягвайте прекалено мазните сирена и наблегнете на бялото саламурено сирене.

Медът и мармаладът също попадат в таблицата със състаряващите храни, тъй като са много калорични. Но захарите, които съдържат са от т.нар. "полезен вид", което ги прави неделима част от ежедневното меню.

lМаслото е третия опасен вид храна. То повишава нивото на холестерола и е предпоставка за сърдечно-съдови заболявания. Но пък съдържа голямо количество калций и витамин А и не бива да се пренебрегва. Препоръката е: не прекалявайте!

Белият ориз може да бъде много опасен. Свареният и все още топъл ориз може да подейства "шоково" на стомаха и да доведе до сериозни чревни заболявания. Най-добре е той да се замени с тъмен, неолющен ориз и да не се прекалява с белия.

Същото важи и за белия хляб. Не се колебайте и го заменете с ръжен или типов.

Яденето на риба може да е много полезно от гледна точка на факта, че в нея има елементите, които контролират нивото на холестерола. Честата употреба обаче е опасна.

Саламите са също сред най-отровните храни. Те почти винаги съдържат токсични вещества и са канцерогенни. Единственото им положително качество е, че в тях има много желязо и протеини. И тук препоръката е да не се прекалява с тях.