Родина на кайсията е Североизточен Китай. Като културен вид там се отглежда от 3000 години. В Европа е пренесена от войните на Александър Македонски. Съдържа витамини, минерали и хранителни вещества, които я превръщат в един от най-ценните плодове.

В кожицата и меката част на зрелия плод се натрупват пигменти, съдържащи много каротин, който укрепва имунната система. Каротинът, съдържащ се само в три кайсии, е половината от дневната нужда на човек от витамин А. Той блокира действието на свободните радикали.

Според последни изследвания една правилно проведена “каротинова диета” може да снижи чувствително риска от ракови заболявания на белите дробове, стомаха, хранопровода и пикочния мехур. Витамините от групата В (В3-ниацин, В9-фолиева киселина, В5-пантотенова киселина) са необходими за еластичността на мускулите, за изгарянето на мазнините.

Високото съдържание на калий прави кайсията особено подходяща за укрепване на сърдечния мускул. Доказано е, че тези плодове повишават работоспособността на ума и подобряват паметта, забавят процесите на стареене, стимулират сърдечната дейност, стимулират образуването на клетки и подобряват състава на кръвта, помагат при проблеми с гърлото и носа, при астма.

Кайсията е прекрасен плод, но не се препоръчва на: бременни жени - поради голямо съдържание на мед, на хора предразположени към стомашни разстройства, на диабетици - съдържа много захар. Не се препоръчва и на хора с повишена функция на щитовидната жлеза и при чернодробни заболявания.