Необходими продукти: зърна от бъз, захар

Начин на приготвяне: Берат се добре узрели плодове. Тогава те са с характерен тъмен виолетов цвят. Не се допускат зелени и неузрели плодчета, защото са ОТРОВНИ.

В зависимост от района, се берат от края на август до началото на октомври. Плодчетата да се оронват. Най-бързо и чисто това става с вилица. Трябва да се има предвид, че се отделя тъмен, силно оцветяващ сок, така че може да се ползват и гумени ръкавици при работа.

В буркан се нарежда ред плод, ред захар. Завършва се с по-дебел пласт захар.

Отгоре се захлупва със стара капачка, но не плътно - до толкова, доколкото да не попада прах, или с марля в няколко слоя.

Бурканите се държат на тъмно около 40-45 дни. Ако на дъното има останала неразтворена захар, се разбърква с чиста и суха лъжица, за да се разтопи.

Готовият сироп се прецежда през четворно сгъната марля, налива се в бутилки и се съхранява в хладилник.