Националният фермерски съюз на Великобритания насърчава фермерите да отглеждат диви цветя на синорите между нивите, за да предотвратят намаляването на броя на пчелите, съобщава Farmers Weekly

Изследване за 2.7 милиона британски лири на въздействието на неоникотиноидите върху рапицата е доказало, че дивите цветя, които растат край нивите в Германия, осигуряват важна алтернативна храна за пчелите.

Колониите от медоносни пчели в Унгария, които били близо до зимна рапица, третирана с  инсектицида clothianidin, били открити на следващата пролет с 24% по малко пчели работнички. Подобни резултати са регистрирани и в Обединеното кралство.

Изследването в Германия не открило щети при пчелите, преживели зимата, които обаче имали достъп до разнообразие от диви цветя, от които да събират храна.

Водещият автор на изследването Бен Удкок от Центъра за екология и хидрология твърди пред  Farmers Weekly, че това може да обясни защо в германските поля няма негативен ефект от неоникотиноидите върху медоносните пчели.

Повече изследвания са необходими сега, за да бъде изучен ефектът на дивите цветя по синорите край ниви, третирани с неоникотиноиди, върху здравето на пчелите, добавя Удкок.