Нежелание да общува, предпочита да се скрие - това са признаци, че нещо не е наред

Всеки собственик на котка лесно ще разбере дали любимката му не се чувства добре. Защото здравото животно е жизнено, има апетит и е игриво

Нежеланието да общува и криенето са признаци, че нещо не е наред с котката ви. Но не са достатъчни, за да се тревожите, че животинчето ви е болно. Е, как да разберете тогава дали котката не се чувства добре?

Един от основните симптоми за проблеми е носът или по-точно състоянието му - температура и влажност.

Носът на болната котка обикновено е горещ и сух

Въпреки че ако животното е в отоплявано помещение или в близост до отоплителен уред, носът също би могъл да изсъхне и да се затопли повече. Неслучайно, когато котките живеят в апартамент с парно отопление, развиват алергични ринити

Ако сте загрижен стопанин, веднага ще забележите промяна в здравословното състояние и външния вид на животното. Става дума за случаите, когато котката има странно поведение или промяна на всекидневните навици и предпочитания.

Летаргия и липса на апетит

Основният показател при заболяване е апатията на животното, когато то постоянно спи.

Особено характерен симптом е липсата на заинтересованост при повикване на котката дори за ядене. Възможно е да се появи и противоположният проблем - котката е свръхактивна и непрекъснато иска да яде

С други думи, налице са крайности в поведението.

Ясна индикация, че котката се чувства много зле е нейното желание да се скрие на тъмно в недостъпни части на дома ви. Това означава, че животното се чувства безпомощно и неспособно да се противопостави на евентуален враг. Затова се стреми да се скрие, за да се предпази.

ВАЖНО! Много собственици погрешно смятат, че котката просто иска да бъде сама! Ако животното се крие, спешно го носете при ветеринарния лекар.

Следете козината

Когато животното е здраво, козината му е мека и копринена. Ако е болна котката, тя е суха и раздърпана.

Не по-малко определящ показател за влошено здраве е състоянието на устната лигавица

Тя трябва да е нормално овлажнена, бледорозова на цвят, без язви и стоматит.

Болната котка е с много бледа лигавица или обратното - силно зачервена. Носната лигавица не трябва да има слуз, потъмняване или корички.

Следете корема

Ако при палпиране (леко притискане с пръсти) в района на стомашно-чревния тракт котката измяука и прави опит да хапе ръката ви, това означава отново, че се нуждае от спешна консултация при ветеринарен лекар.

Много важен показател за здравето на котките е дихателната честота. Оптималното количество вдишвания е 18-32 пъти в минута. Важно е да се има предвид, че котенцата дишат по-ускорено, както и бременните, и кърмещите животни. Ако броят на вдишванията надвишава 30, е сигнал, че животното се разболява.
Много важен показател за здравето на котките е дихателната честота. Оптималното количество вдишвания е 18-32 пъти в минута. Важно е да се има предвид, че котенцата дишат по-ускорено, както и бременните, и кърмещите животни. Ако броят на вдишванията надвишава 30, е сигнал, че животното се разболява.