То е модерна форма на лятно угощение

Барбекюто е скара на открито, разпалвана задължително с дървени въглища, върху които се изпичат различни продукти. Да се приеме названието не е просто подражателство - то придобива популярност, вероятно защото е звучно, интересно и включва всичко, което се случва около него.

Барбекю и пикник

В семейния автомобил лесно се пренася необходимото за случая: сгъваема скара-барбекю, малък куфар или чанта с останалите прибори и съдове. Така партито може да се пренесе и на поляната, подобно на пикника. Макар че за пикника е необходим повече труд и приготовления от предишния ден - ястията се донасят готови и са главно студени закуски.

Какво е необходимо?

Задачата “барбекю” може да се изпълни и с подръчни средства. В градината се прави огнище от няколко тухли или циментови блокчета, метална решетка за скарата. Дървените въглища се поръсват с малко спирт, за да се запалят по-лесно, а за да се активира огънят, се посипват с шепа захар.

За начало и за да се осигури успешното приготвяне, се избират продукти, които не изискват особена технология при печенето на скара. Опитът ще покаже колко и какви да са зелените подправки, посоляването, използването на още малко мазнина.

Приемът “барбекю”

Известно е колко приятно може да е по време на празненството на открито. И колко “вкусни” са разговорите около печеното, приготвено по специалната семейна рецепта. Ако приемът се организира в градината, на двора или на вилата, за домакините е по-лесно да оформят екстериора, т.е. да подредят една или две маси с красиви покривки. Върху тях се нареждат стандартните чинии и прибори или се използват еднократни - чинии от картон, чаши от пластмаса, хартиени салфетки и пр.

Гостите и всички присъстващи сядат на тревата, разхождат се с вкусната пържола в ръка, контактуват повече с останалите поканени. Сгъваеми столчета, дървени пънчета, постелки - всичко ще свърши работа, ще помогне, ако все пак гостите предпочитат да поседнат.

При приготвянето на барбекюта са подходящи всички видове месо, риба, колбаси (те се нарязват на дебели парчета), наденички и кренвирши. Майсторът, който обикновено е съпругът, изпича храната, готовите парчета насипва в голяма табла, поставена в близост до скарата. От таблата всеки гост взема желаното парче месо. От друго блюдо, сервирано на маса, взема парче краставица, цял домат и пържени картофи “чипс”.

На скарата барбекю могат да се изпекат също и цели картофи, необелени и завити в алуминиево фолио.

И тъй като такъв прием се устройва предимно между близки приятели, е позволено всеки от гостите да донесе по нещо: бутилка с вино, бира, доматите или картофите.

Рецепти за скарата:

Пилешки бутчета по френски

Продукти за 4 порции: 4 пилешки бутчета; 1 суп. лъж. ситно нарязани магданоз, копър, джоджен и прясна мащерка; 1 чаша олио; 1 скилидка чесън

Смесват се олио със счукан чесън, нарязани подправки, сол и смлян черен пипер. Бутчетата се набождат на няколко места с вилица, намазват се със сместа и се оставят в захлупен съд за 24 часа. Пекат се на скара -15 минути.

Вкусни колбаси

Продукти за 4 порции: 4 кренвирша; 2 сурови карначета; 2 парчета обикновена наденица; 1 суп. лъж. ситно нарязани зелени подправки (магданоз, копър, мащерка)

Колбасите се измиват, избърсват се с кърпа, набождат се с вилица и се изпичат на скара. Сипват се в съд, подправят се със зелени подправки.