При всяко ухапване от комар има потенциална опасност от заразяване с над 50 вирусни и бактериални инфекции и паразитози. Повечето комари са активни на зазоряване и привечер (при температура 25-27 градуса), но има и комари, които хапят през деня.

Мъжките комари се хранят с растителни сокове, а самките – скръвта на хора и животни, като при ухапването поглъщат 1-3 мг кръв.

За ефективно унищожаване на възрастните комари трябва да се обработят крайбрежните зони на близките водоеми, където се плодят кръвопийците. В сградите се обработват мазетата и таваните, както и местата, където те кацат - тавани, стени и други повърхности.
Все повече хора предпочитат натуралните пред химичните средства за прогонване на комарите. Кои са те?

Маслото от лимонена трева
се получава от цитронела (лимонена трева) и е регистрирано в САЩ като естествен препарат против насекоми още през 1948 г. Цитронелата (Cymbopogon nardus) е тревисто растение със силен лимонов аромат, който прогонва ефикасно комари, кърлежи и други нежелани насекоми. Растителните масла се използват за производството на лосиони, спрейове и свещи.

Маслото от коча билка

10 пъти по-ефективно отблъсква комарите от химичните средства. Засаждането й близо до вилата, в сандъчета на терасата и в двора ще ви осигури сигурен щит срещу комарите.
Други отблъскващи комарите растения са копър, розмарин, мащерка, невен, целина, чесън, масло от карамфил и ментово масло.

КАК ДА СИ НАПРАВИТЕ САМИ НАТУРАЛЕН ПРЕПАРАТ ПРОТИВ КОМАРИ:

15 г масло от цитронела; 5 г лавандулово масло; 2 г масло от блатна мента; 2 г масло от чаено дърво; 2 г масло от жожоба. Сместа не трябва да се нанася неразредена върху кожата. За целта трябва да добавите 16 г бадемово масло и да разбъркате добре.
А за да си направите сами спрей против комари, добавете към сместа 16 г
водка. Преди използване разклатете добре.

Има едно натурално и много красиво средство против комарите - РИЦИНЪТ (RICINUS COMMUNIS). По природа рицинът с произход далечна гореща Етиопия е многогодишно растение. У нас се отглежда като мощно едногодишно растение с красиви листа. Размножава се със семена, но внимавайте, защото са отровни! Семената се засяват напролет, след като почвата се е затоплила добре. За да поникнат, температурата трябва да е 12-14 градуса. Преди засаждането внимателно с ножче пробийте обвивката на семената (тя е много дебела и може да им попречи да покълнат).
За да нямате комари, засадете рицин около вилата, пред прозорците и на местата, където се събира вода. От рицина можете да направите красив жив едногодишен плет.