Учени от Университета на Флорида се занимават със селекция на кравата на бъдещето, която ще може да живее при високи температури. За целта те изучават най-толерантната към горещините порода Брангус, съобщава Science Daily (снимката е на UF/IFAS).
Американското правителство е отпуснало на учените 3-годишен грант в размер на 733 000 долара. Парите са отделени за изследвания и за получаването на нов вид крави, които няма да се боят от високите температури.

В момента над половината от едрия рогат добитък по целия свят живее в условия на високи температури и голяма влажност. Сега учените с помощта на генни технологии работят върху създаването на генномодифицирана крава, максимално адаптирана към горещините, от която при това ще се получава висококачествено месо.

Американските учени обясняват, че изследват сегментите на ДНК при два вида крави, което позволява да се намери именно онази част от последователността, която отговаря за реакцията на висока температура. В дългосрочна перспектива учените искат да изучат в дъблобина механизма на реакциите на кравите на температурния стрес, за да може да се получава качествено месо при всякакви условия.

Климатът на Земята се променя и средните температури се увеличават. В бъдеще ще има все по-голяма необходимост от термоустойчиви крави.