Испанската SOLA , която се представлява в България от ЗЛАТЕКС, е синоним на успешна и качествена сеитба

Ася Василева

През 80-те години на 20-и век една компания направи революция в сеялките. Става дума за испанския производител на сееща техника SOLA. Тогава компанията пуска на пазара модела EURO-888. Тази сеялка е първата в света, която позволява едновременно да се сее и да се внасят торове. Тази , както и всички останали сеялки на компанията са олицетворение на девиза й  "Добре свършена сеитба", който остава неизменен вече 50 години.

50 години традиции в производството на високопроизводителни сеялки, в които са вложени технологии на световно ниво.

"Нашата цел е да създаваме здрави и надеждни машини с висока производителност, повишаващи ефективността, рентабилността и икономичестите резултати на земеделските производители. Постигаме го с постоянно проучване, разработване, тестване и прилагане на съвременни технологии, казва Жорди Сола, генерален мениджър и собственик на компанията.

Днес SOLA е синоним на професионализъм и хиляди доволни клиенти в цял свят SOLA е първата компания в Испания, съсредоточила се в производството на сеялки и е една от най-важните световни марки, гарантираща качество, надеждност и високотехнологични продукти. Днес сеялките за точна сеитба Prosem са представени в пет разновидности: Prosem P, Prosem K, Prosem K-VP, а сега и новите два модела Prosem-K Electra и Prosem-K Omnia. Prosem e универсална технология за сеитба с прецизно полагане на семената, целево подхранване на растенията, бързо и дълготрайно действие на тора, висока ефективност и икономичност.

Патентованият изсяващ апарат с едновременно въртене на изсяващия диск и камерата спестява износването и допринася за точното подаване и полагане на семената, подсигурено от електрониката, която следи точността на сеитбата. Вакуумът, който се постига от вентилатора, е еднакъв във всяка секция, благодарение на нововъведение, при което маркучите на всички секции са с еднаква дължина и изсяването на всички секции е еднакво.

Prosem e универсална технология за сеитба с прецизно полагане на семената, целево подхранване на растенията, бързо и дълготрайно действие на тора, висока ефективност и икономичност.

Повече за философията на водещия производител научавам от Раффаеле Бартолини, експорт мениджър на SOLA Group, с когото разговарях на БАТА АГРО. Ето какво сподели господин Бартолини:

- На изложението БАТА представяме различни видове сеялки на щанда на нашия представител за България - компания ЗЛАТЕКС. Вече 7 години работим заедно с тях. Изключително ми е приятно да идвам тук всяка година и да се срещам с многото ни доволни клиенти в България.

Нашите машини идват от място, където условията са много сурови. Почвите са особено каменисти. Така че смело мога да кажа, че нашите сеялки са едни от най-здравите и силните на пазара.

Машините на SOLA изглеждат много прости и лесни за работа. Това е важно за фермерите, които искат такива машини. Те искат да работят без да се налага да имат по един инженер до всяка своя машина. Но качеството на сеялките SOLA е изключително високо. Спокойно можем да кажаме, че са премиум-клас сеялки

И това се подтвърждава от факта, че работим с компания ЗЛАТЕКС. Известно е, че те предлагат на фермерите в България само машини от най-реномирани световни производители на земеделска техника.

И докато работата с нашите сеялки е изключително лесна, всъщност те са едни от най-високотехнологичните на пазара.

Ние сме внедрили такива инженерни решения, които позволяват лесната им настройка за работа. Специалната система прави много лесно фиксирането на дисковете и ботушите. Никога не можеш да сбъркаш, защото позициите им са много лесни за намиране.

Освен това нашите сеялки са много прецизни. Имаме електрическо управление чрез GPS и ISOBUS.

Ние предлагаме две основни линии сеялки. Едната е за пролетната кампания - царевица, слънчоглед и други. Тук имаме избор от различни модели, с различни работни ширини и различни системи за агрегатиране с трактора. Имаме сеялки с променливи рами. Имаме и сеялки с работна ширина 12 метра за големите стопанства.

За есенната сеитба също предлагаме предлагаме пълната гама модели - с работна ширина от 3 до 12 метра, прикачни, навесни, всякакви. Ние сме специалисти в сеялките, произвеждаме само сеялки и нищо друго.

Предлагаме и пълната гама No-till сеялки. Испания е един от най-големите пазари за но-тил, а в Европа технологията придобива все по-голямо разпространение.

За в бъдеще ще работим за още по-голямо интегриране в нашите машини на технологиите на GPS, Isobus, едновременно внасяне на течни торове. Ние внедряваме всички нови технологии и системи на пазара в нашите сеялки. Защото знаем, че сеитбата на основата за успеха на всеки фермер. А и без сеитба няма жътва!