Първата асоциация с думата ферма - това са големи обработени полета или обичайното животновъдство. Но има и странни стопанства, които развъждат невероятни, “създания”.
Паяко-коза
В една ферма в /щата Юта, САЩ/, която е собственост на местния университет, живее цяло стадо кози, които носят гени от... паяк. Животните видимо не са различни от обикновените кози, но в тяхното мляко има паякова копринена нишка.
Факт е, че копринените конци на паяка са ценен материал.
Нишките, които произвеждат жлезите му, са изключително тънки, но въпреки това са пет пъти по-здрави от стоманена тел със същата дебелина. Освен това могат да се разтягат до четири пъти от първоначалната си дължина. Да не говорим, че са и изключително леки. Много са издържливи и еластични.
Но да се отглеждат паяци е много трудно. Те не могат да се размножават в големи групи, защото се изяждат един друг.
Поради това е изобретен друг начин за добиване на нишката - изследователите инжектират ген от паяка /zlatopryada/ в ембрион на коза. Резултатът е животно, способно да произведе повече копринен конец от паяк.
В един литър мляко се съдържа толкова количество коприна, че да го разтегнете на повече от 16 км. Във фермата, учените от Юта обработват млякото на козите с паяковия ген, и след това се добива коприна, която се използва за създаване на материали, като влакно, жилетки, хирургически конци и парашути.
Най-лютите чушки на планетата
В САЩ има една ферма, където растат най-лютите чушки на планетата - Каролина Рипър. Това растение се е получило чрез кръстоската на Naga Jolokia и Habanera . Фактът, че този пипер е най-лютият е установен чрез измерване по скалата на Scoville . По този начин, в сравнение с чушките Халапеньо - пипер, който има 5000 единици лютивина, чушките Каролина Рипър могат да достигнат в някои случаи до 2,2 милиона единици.
Ед Кюри от Южна Каролина е посветил живота си на отглеждането на люти чушки. Сега земеделският производител има вече десетки декара, засадени с този сорт. Той прави своите сосове и подправки за любителите на силните вкусове.
Природни перли
В малката семейна ферма Kamoka Pearl във Френска Полинезия отглеждат перли в естествени условия.
Перлите са от най-високо качество. Освен това те не вредят на популациите на черупковите организми в океана. Kamoka отглежда мекотели, наречени Pinctada Margaritifera . Перлените стриди са опаковани в кошници или мрежи, които са окачени вертикално на дълбочина около шест метра. Там те остават в продължение на две години, докато в раковините не се появяват перли.
Супа от птичи гнезда
Супата от птичи гнезда е един от най-популярните деликатеси в Азия.
Тя струва около $ 100 на доза. Птиците правят гнездата от собствената си слюнка, която включва специален протеин. Тези стопанства са най-популярни в Малайзия и Индонезия.
За този вид земеделие се използват специални места където се създават идеални условия за птиците, така че те да вият там гнезда.
Доят лосове
Доене на лосове звучи като много странна процедура, но в Русия има ферма, която се занимава с това от 1963 г. насам.
Фермата започнала с две телета, е вече с около 40 животни . Днес фермата в Сумарково снабдява с мляко близкия санаториум, където то се използва за лечение на пептична язва и други болести.
Млякото съдържа ензим, който, според някои лекари, убива бактериите, които предизвикват язва. Фермата приема туристи целогодишно, така че можете да видите доенето на лосовете със собствените си очи.
Фермата - пица
За съжаление в тези стопанства не растат пици, както може би си мислите. Въпреки това, те се специализират в производството на всички необходими съставки, за да бъде направена пицата.
Повечето ферми от този тип отглеждат собствени билки, пшеница, домати, мляко, а някои дори произвеждат и дървесина за пещта. Тези стопанства са под формата на пица на парчета... Между другото, структурата на фермата напомня на гама градина от ядрено селско стопанство, но без източник на радиация в центъра.
Сега фермата-пица е модна тенденция в САЩ, например в Илинойс, Колорадо и Калифорния. Хората идват тук, за уикенда, за да се отпуснат и да опитат пицата, "отгледана" от местните фермери.
Кафе от слонове
Ако сте голям фен на кафето, най-вероятно сте чували за Luwak Mine - това е едно от най-скъпите сортове кафе, което се произвежда от екскременти на животното цибет. То обитава териториите на Индонезия и е бозайник.
Но има и Черно Ivory - този вид кафе е направен от слонски изпражнения. За да получите "зърно", слонът е хранен с кафе плодовете на Арабика, а след това се събира това, което идва от храносмилателния тракт на животните, като се почиства от външни замърсявания.
А килограм от този продукт се оценява на $ 1100. За да го получите,слонът трябва да се нахрани с около 33 кг. плодове от кафе. Една от тези ферми може да се намери в Chiang Rai.
Пиявици на килограм
Медицината е извървяла дълъг път, откакто пиявиците са се смятали за панацея за всички болести.
Въпреки това, в много части на света продължават да практикуват доктори, които лекуват по този начин.
В Уелс има ферма, която доставя около шестдесет хиляди пиявици в годината, отглеждани в специални стерилни медицински лаборатории за всички болнични заведения, намиращи се на територията на Европа.
А една от най-големите ферми се намира в Москва - произвежда около 3 милиона пиявици годишно.
Коментари