За първи път в Европейската седмица на пчелите, организирана за трета поредна година от зам.-председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент и кандидат за еврокомисар Мария Габриел, участваха и пчелари от страни от Средиземноморския регион.

Целта бе да се постави началото на евро-средиземноморски диалог на пчеларите от двата бряга на Средиземно море, който да допринесе за изграждането на обща основа за сътрудничество.

Силното присъствие днес на пчелари от толкова много европейски държави и от средиземноморския регион е ясно послание за желанието да бъде създадено сътрудничество между двата бряга.

В дискусията, посветена на това ново сътрудничество, участваха утвърдени експерти по пчеларство от Федерацията на пчеларите в Средиземноморието, Националното сдружение на професионалните пчелари в Алжир, Националната асоциация на пчеларите в Италия, Асоциацията на пчеларите в Йордания, представители на редица други пчеларски организации от 27 държави от Европа и Средиземноморието, включително България. Ключовите въпроси, обект на разискване бяха свързани със споделените приоритети за отговор на общите предизвикателства, значението на екосистемната услуга на пчелите за биоразнообразието, пестицидите като универсален проблем.

Непосредствено преди евро-средиземноморския форум, за първа година се проведе и работна среща на европейските градове, предоставящи подходяща среда за пчелите. Градовете бяха представени като потенциално място за подобряване на положението на опрашителите чрез сътрудничеството на техните жители.

Много градове в Европа вече провеждат програми, включващи биоразнообразието като критерии за устойчивост. Опитът на такива градове от Франция, Белгия, Швеция, Италия и страни от Южното Средиземноморие беше представен в рамките на работната среща.