Родезийски риджбек

Известен още като африканското лъвско куче, риджбекът има изключителни ловни качества и най-силната захапка от всички породи кучета. Извънредно мощни и бързи, тези кучета са способни да удържат лъв, леопард или бивол до идването на ловеца и имат неизчерпаеми запаси от енергия. По тази причина отглеждането им в домашни условия е трудно. А огромната привързаност, която развиват към стопаните си, си има отрицателна страна - въпреки природната им интелигентност и сдържан нрав, до такава степен са резервирани към непознати, че могат да разчетат погрешно дадено действие и да нападнат потенциалния си враг с тежки последствия за него.

Дого Аржентино

Тази порода бойни, ловни кучета, създадени чрез кръстоската на кордобското бойно куче с чистокръвни породи, е забранена за отглеждане в Обединеното кралство, Украйна, Исландия, Австралия и Сингапур, както и в Ню Йорк Сити. И то въпреки че присъщата за оригиналната селекция от 30-те години на миналия век агресивност на дого Аржентино е изкоренена в хода на развитието й.

Бурбул

Подобно на родезийския риджбек бурбулът произхожда от Южна Африка и има за основно предназначение охраняването на имот или ферма. При неумело възпитание може да стане извънредно опасен. А фактът, че бурбулът е способен да надвие леопард и да измести от мястото му препятствие с тегло 400 кг, е красноречив за степента на пораженията, които може да нанесе на потенциалния си враг. Породата все още не е призната от всички киноложки федерации по света, тъй като е сравнително млада, макар произходът й да е древен.

Дого Аржентино
Дого Аржентино
Бурбул
Бурбул