Дребните кърлежчета са опасни за пернатите

Д-р Валентин Иванов, квмн

Кокошинките са много сериозен проблем, често неглижиран от стопаните, отглеждащи пернати.

Всъщност кокошинките са много дребни кърлежчета - гамазиди, с размери 0,75-1 мм, а при насмукване с кръв могат да достигнат до цели 2 мм. Тогава променят цвета си от белезникавожълт до тъмночервен. Нищожните по размери кърлежчета обикновено остават невидими за хората

Това обяснява и факта, че когато стопаните влязат в кокошарника да събират яйцата, не виждат никакви гадинки, но часове след като са излезли от помещението, изпитват силен сърбеж.

Кокошинките пият сериозно кръв и въобще не се шегуват. След всяко насмукване с кръв женската снася до 20 яйца, които през лятото се превръщат в ларви само за 2 дни, след което стават нимфи и започват да смучат кръв, дори повече от техните родители. Средно за 7-10 дни от яйцето се получава половозрял кърлеж. През зимата паразитът прекарва, без да се храни, в пукнатини, а напролет със затопляне на времето се активира и атакува пернатите.

Нощните кръвопийци не оставят птиците да спят

А в полозите почти няма снесени яйца

Икономическото значение на опаразитяването с кокошинки е голямо, тъй като кокошките рязко намаляват снасянето на яйца. Кокошинките смучат кръв нощем и изтощават птиците които нямат нощна почивка.

Нападнатите от кокошинки пилета не растат и нерядко се стига до смърт. Намаляват и оплодителните способности на петела.

Птиците изпитват непрекъснат сърбеж, стават анемични и отслабват, наблюдава се частично или пълно опадване на перата.

Опаразитените птици постоянно тръскат глави и криле чешат се и дори отказват да се прибират за нощуване в курника, защото знаят, че в тъмните процепи на помещението, по стените, тавана, кацалките и оборудването бъка от кокошинки.

Изтощените до крайност птици дори не могат да се качат върху кацалките. Гребенът и менгушите на нападнатите от кокошинки птици побеляват.

При масово опаразитяване с кокошинки паразитите могат да останат по тялото на птиците и през деня. В стремежа си да се укрият от светлината паразитите навлизат в носните отвори и външния слухов канал и предизвикват нарушаване на общото състояние на птиците. Тогава се наблюдават некоординирани движения с безпорядъчно мятане на различни страни и след кратко боледуване птиците умират. Състояние често погрешно се обяснява с отравяне или инвазия с чревни паразити.

Направете дезинфекция

Птиците трябва да се обработят неколкократно

Ефективната борба с кокошинките включва основна дезинфекция на целия кокошарник, като се обърне особено внимание на местата, където кокошинките обичат да се крият - всички пукнатини и цепнатини, кацалките, стените и тавана

Опаразитените с кокошинки птици също трябва да бъда третирани, като се изкъпват чрез потапяне, обяснява д-р Валентин Иванов, квмн. Трябва да се пази само главата и човката им, за да се избегнат отравяния.

За унищожаване на паразитите се използват различни акарицидни средства като нео стомозан, айкън, циперметрин и др.

За унищожаване на незрелите форми на паразита обработката е добре да се направи неколкократно през 2 седмици

Къпането на птиците е добре да става в топли дни и в най-топлите часове на деня, за да не се простудят.

Водата, която се използва за разтваряне на акарицидния препарат, може да се остави на слънце за 4-5 часа, за да се отвърне, но в никакъв случай не използвайте топла вода, предупреждава д-р Иванов.

БЪЗ И СЯРНА ПРАШНА БАНЯ ГОНЯТ ПАРАЗИТИТЕ

Най-евтиният, достъпен и екологично чист начин да се преборите с кокошинките е, като използвате черен храстовиден бъз, който расте навсякъде у нас.

Накълцайте стъблата и листата на бъза и ги разхвърляйте из кокошарника. Пернатите не кълват бъза заради неприятната миризма, но от нея дребните паразити бягат като дявол от тамян.

За да мирише по-силно, по-често подменяйте бъза и ще се отървете от кокошинките.

А бонусът е, че гризачите също ще избягат

Има още едно добро и евтино средство против кокошинките. В сандъче с пепел (дървесна или събрана просто от улицата) се добавя едно-две пакетчета сяра и се разбърква добре. Птиците обичат да си правят прашни бани и по този начин сами се лекуват от паразитите.

Кърлежчетата са с размери 0,75-1 мм, а при насмукване с кръв могат да увеличат двойно размерите си
Кърлежчетата са с размери 0,75-1 мм, а при насмукване с кръв могат да увеличат двойно размерите си
Опаразитена кокошка
Опаразитена кокошка
Птиците отказват да се прибират да нощуват в кокошарника, ако той е превзет от кокошинки
Птиците отказват да се прибират да нощуват в кокошарника, ако той е превзет от кокошинки
Малкото снесени яйца от опаразитените кокошки имат по черупката си червени точици
Малкото снесени яйца от опаразитените кокошки имат по черупката си червени точици
Без основна дезинфекция на птичарника няма как да се отървете от кокошинките
Без основна дезинфекция на птичарника няма как да се отървете от кокошинките
Опаразитените кокошки се изкъпват с акарацидно средство чрез потапяне
Опаразитените кокошки се изкъпват с акарацидно средство чрез потапяне
Кокошка преди и след третиране с акарицидно средство
Кокошка преди и след третиране с акарицидно средство