Зашумените растения са по-податливи на гъбни инфекции
Съществуват различни и доста ефективни химически лечения на лозята, обаче е много по-лесно просто да се избегнат инфекциите.
По-добър лекар от превенцията не съществува.
Повечето от вредните бактерии имат способността да се разпространяват много бързо, унищожавайки всичко по пътя си, като листа и гроздове. Ето защо е необходимо лозарят, дори и любител, да има опитно око за насаждението си.
Маната е една от опасностите, от която стопаните треперят и това лято. Инфекцията обикновено се разпространява бързо и е най-опасна заплаха за растенията от май до началото на лятото.
За да се избегнат сериозни последствия за лозето от другата мана - брашнестата, е много важно да се осигури проветривост на лозите. После от зарадено растение разпространението на гъбата тръгва много бързо.
Брашнестата мана по лозата се развива силно при умерена температура и при влажен въздух.
Оптималната температура за развитието на болестта е 20-25°С, минимална - 5°С, а максимална - 3-35°С. Над 37°С мицелът загива. При температура над 29°С спорообразуването спира. За покълнването обаче е необходима капка вода.
Коментари