От 1 юли грузинските млекопреработватели няма да могат да използват сухо мляко, ако искат върху млечните им продукти да пише сирене или кашкавал. Това предвиждат промени в техническия регламент "За млякото и млечните продукти", които тогава влизат в сила, съобщава Националната хранителна агенция към Земеделското министерство на републиката. Промените обхващат и маслото.
Промените са предизвикани от това, че в последно време производството на сирене от сухо мляко приема толкова големи мащаби, че създава неконкурентни условия за бизнес-операторите в бранша.
Новите регулации също така ще защитят националния животновъден сектор, интересите на потребителите, добросъвестния бизнес и конкурентоспособността на местния пазар, обяснява шефът на Националната хранителна агенция Зураб Чекурашвили.
Ако млекопреработвателите нарушат новите правила след влизането им в сила, те ще бъдат глобявани с 400 грузински лари (около 166 долара), а при повторно нарушение сумата вече ще е 1200 грузински лари (около 498 долара).
Производството на сирене в Грузия има древни традиции. В страната се произвеждат над 100 вида в млекопреработвателни предприятия и във фермерските стопанства както по традиционни рецепти, така и като аналози на известни европейски брандове.
Грузия е официален кандидат за член на Европейския съюз.