А това означава да почиствате редовно боксовете от неизядена или разсипана храна.

Има и още основни правила пи отглеждане на телета, за да е рентабилно стопанството ви. Ето и най-важните от тях:

0 Не връзвайте телетата освен при необходимост
Собствениците животновъдни стопанства трябва да проверяват здравословното състояние на телетата най-малко веднъж дневно при телета, отглеждани навън, и най-малко два пъти дневно при телета, отглеждани в закрити помещения.

0 Отделяйте в сухи помещения наранени и болни телета, където има удобна постеля за тях.

0 Осигурете им бърза ветеринарномедицинска помощ при нужда.

0 Ежедневно почиствайте и дезинфекцирайте периодично помещенията, боксовете, съоръженията и инвентара, изпражненията и урината.

0 Хранете телетата според изискванията на тяхната порода, възраст, маса, физиологични нужди и технологична група, като в храната включите:
* достатъчно количество желязо, за да се осигури средно ниво на хемоглобина в кръвта от поне 4,5 mmol/л;
* на всяко теле на възраст над 2 седмици осигурете минимално количество сух фураж, съдържащ смилаеми влакнини, като количеството на влакнините се повишава от 50 до 250 г дневно за телета на възраст от 8 до 20 седмици;
* не слагайте на телетата намордници.
В горещините и не само тогава телетата винаги трябва да имат достъп до прясна питейна вода
* Ежедневно проверявайте изправността на механичните съоръжения и автоматизираните линии (ако в обекта има такива) и при необходимост незабавно отстранявайте повредите.
Пазете телетата от стрес и не ги връзвайте освен при необходимост за не повече от един час по време на хранене с мляко или заместител на млякото или при ветеринарномедицински манипулации. В такива случаи използваните въжета не трябва да предизвикват нараняване и връзването да се прави по начин, изключващ риск от задушаване. Телетата се връзват така, че да могат да лягат и изправят и осъществяват всички свои физиологични нужди.
Не дръжте телетата постоянно на тъмно