За да реализират генетичния си потенциал, трябва да се изхранват с комбинирани фуражи, напомнят специалистите.

Съвременните хибриди носачки снасят за една година над 300 броя яйца. Пиковата носливост достига 93-94%. Храненето на кокошките носачки със зърно или комбинация от зърно и фуражни смески води до значително намаляване на носливостта.
Потребностите на кокошките носачки от протеин, обменна енергия, аминокиселини и минерални вещества се променят през различните фази на продуктивния им период и затова
Най-правилно е фазовото хранене. То се определя от консумацията на фураж, възрастта на птиците и носливостта. Най-високи са потребностите от хранителни вещества непосредствено след пронасяне на кокошките. Тогава те трябва да получават комбиниран фураж за носачки I фаза. В него съдържанието на протеин при консумация на 110 г/ден трябва да бъде не по-малко от 17,7% при обменна енергия 2750-2800 ккал/кг фураж. Този фураж се изхранва до 45-седмична възраст, след което се преминава към комбиниран фураж за кокошки-носачки II фаза. Поради увеличената консумация на фураж през периода 46-65-седмична възраст и намалената носливост потребностите на птиците от хранителни вещества се задоволяват при съдържание на протеин в смеските 17% и обменна енергия 2720 ккал/кг фураж.

Тъй като с напредване на възрастта на птиците, особено след 65-седмична възраст, се появяват проблеми със здравината на черупката. След тази възраст трябва да се увеличи равнището на калций в смеската (4-4,2%) и да се намали съдържанието на усвоим фосфор (0,34-0,36%).
При проблеми с едрината на яйцата (дребни яйца) трябва да се увеличи съдържанието на синтетичен метионин и обменна енергия чрез добавката на мазнина като източник на линолова киселина.

Птицевъдите да имат предвид: Носачките са чувствителни към резките промени на рецептите за комбинирани фуражи, поради което промените в компонентния състав на смеските трябва да се извършват постепенно.