Съхранението на комбинираните фуражи за птици, съдържащи царевица, над 4 години, води до загуба в продукта на основни хранителни вещества. До този извод стигат учени от Университета в Обърн, САЩ. Резултатите от научните им открития са публикувани в списание Animal Nutrition.
Специалистите проучили комбинирани фуражи, съхраняващи се в складове в различни райони на Щатите до 5 години, съобщава Feed Navigator.
Било установено, че към четвъртата година от датата на производство фуражната царевица започва да губи хранителните си елементи като нишесте, суров протеин, аминокиселини и мастни киселини.
Бройлерите, изхранвани с комбиниран фураж, съхраняван 4 и повече години в изследването, показали доста по-ниска производителност в сравнение с бройлерите, които били хранени с пресен комбиниран фураж.
Освен това доскоро се смяташе, че при съхранението химичният състав на царевицата остава относително стабилно за срок от около 9 години.
Коментари