В четвъртък /вчера/ цената на соята се срина, следвана от цената на царевицата и пшеницата. В Париж цените на всички култури се понижиха.

В Западна Европа е сухо и горещо, но явно загубата на потенциал от това вече е в цените на културите, коментират експертите.

След продължителен спад цената на петрола вчера остана стабилна. Това обаче не беше причина цените по стоковите пазари да се стабилизират включително и на зърнения пазар.

Липсата на износ на царевица и соя от нова реколта понижава цените. След като те спаднат достатъчно продажбите ще нараснат, но в същия цикъл ще влезе друг голям износител по света.

Допълнителните валежи, които се очакват в края на седмицата в царевичния пояс на САЩ ще подобряват състоянието на царевицата и соята.

Експортните продажби на царевица от САЩ са били 528,800 тона + 124,000 тона. До момента експортните продажби на царевица от САЩ нова реколта са 2.

За двете основни експортни култури на САЩ продажбите през новата 2017 - 2018г. стартират доста слабо. Южна Америка заема пазарите с ниски цени. Следва жестока конкуренция през целия сезон.

Спасение от това може да са слаби реколти в САЩ сега или слаби такива в началото на 2018г. в Южна Америка, предполагат анализаторите. Но дотогава ще се разиграва този сценарий, уточняват те.

В САЩ районите със засушаване намаляват и не се очаква това да се случи скоро.

Ситуацията при царевицата и соята потиска и пшеничния пазар и спира възхода му.