Камили и овце станаха жертва на кризата в отношенията между Катар и държавите от Персийския залив. Както съобщава BBC, властите на Саудитска Арабия наредиха всички катарски камили и овце да напуснат територията на кралството.
Стадата с катарски камили и овце постоянно се местят от едната държава в другата в съответствие с номадските маршрути, датиращи от стотици години. Но контролно пропускателният пункт може да пропусне само неколкостотин животни за денонощие. Затова от обезводняване и липса на грижи са загинали десетки овце и камили.
От катарската страна на границата за животните е направено укритие с осигурени вода и храна. За животните се грижат ветеринарни специалисти и гледачи. За две седмици през границата са прекарани около 25 хиляди камили и овце. Но още много животни чакат реда си.
Много катарски животновъди държат стадата си на територията на Саудитска Арабия, тъй като в Катар няма достатъчно пасища.
Да припомним, че 10 страни, от които 7 арабски държави, скъсаха дипломатически отношения с Катар, като го обвиниха в това, че подкрепя тероризма. Доха опровергава всички обвинения.