Ако подправките се използват правилно, може не само да се насладите на вкусни ястия, но и да поддържате добро емоционално и физическо здраве. Ще ви представим някои от най-полезните подправки и тяхното въздействие върху организма ни.

Куркума

Използва се в малки количества за да придаде на ястието свеж и остър аромат. Но тази подправка действа и като успокоително при различни респираторни заболявания. Тя пречиства кръвта, помага при диабет и язви, също така се използва като диуретик. Прилагана външно, тя лекува много кожни заболявания и почиства кожата.

Кардамон

Използва се за ароматизиране на сладки ястия. Семената се дъвчат за освежаване на устата или за да се стимулира храносмилането.

Характерно за кардамона е, че укрепва белите дробове и сърцето, извежда газовете, изостря ума, намалява болката и освежава дъха.

Смлян кориандър

Придава на храната свеж пролетен аромат, намира приложение като диуретик и има охлаждащ ефект.

Семена черна горчица

Тези семена имат остър вкус и аромат. Може да се употребяват при различни стомашни разстройства, при заболявания, възникнали вследствие на нарушено храносмилане, също при подуване на корема.

Шафран

Шафранът има приятен лек аромат, придава на ястията оранжево-жълт цвят и е полезен абсолютно за всичко. Подправката тонизира, укрепва сърцето, помага при стомашни язви и мигрени.

Чушка чили

Придава на ястията пикантен вкус. Стимулира кръвообращението, помага за пречистването на червата. Подправката е отлично средство срещу простуда, запек и кашлица. Притежава пречистващ ефект за дебелото черво и половите жлези.

Индийско орехче

Лекува хронични ринити, стимулира храносмилането. Придава на храната пикантен и специфичен вкус. 

Самардалата е най-българската

Малко известна, но уникална

Самардалата е основна съставка в българската шарена сол. Тя се използва и като подправка за различни ястия като сандвичи, ориз, картофи, меса, домати, краставици и др.

Това е многогодишно тревисто растение с цветове като камбанки. Най-разпространено е в източната част на Стара планина, в Сливенска и Старозагорска област. Естествени находища на подправката са открити в Молдова, Румъния, Турция и Кавказ. Въпреки, че е известна в много страни, самардалата се използва като подправка главно у нас.

Самардалата се използва най-вече в изсушен вид заради силния си аромат, но понякога може да се консумира и сурова. Смята се, че растението влияе добре на хората с хипертония, но е малко спорно как съотношението му със солта може да бъде ползотворно.

Подправката има етерично масло в състава си, флавоноиди, танини и стероли. Притежава противовъзпалителни свойства и помага при различни сърдечно-съдови заболявания, рак и артеросклероза.

Доказано е, че може да сваля лошия холестерол, но само когато не е смесена със сол. Улеснява храносмилането и повишава апетита. Може да се пие като чай и помага срещу запек, стомашни болки, псориазис и кашлица. Стимулира уринирането, пречиства пикочния мехур и бъбреците. Капките от листата се използват за зарастване на рани и като мехлем за кожни болести.