99 и половина билки трябва да се вплетат в еньовденския венец, твърди народното предание

Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Най-добре е да се берат рано сутринта. Жените ходят сами и берат билки, с които после лекуват и правят магии.

Набраните за зимата билки трябва да са 99 и половина. 99 са за всички болести, а половинката - за болестта без име.

От набраните билки, между които на първо място е еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец.

С тревите и цветята, набрани на празника, увиват голям еньовски венец, през който се провират всички за здраве. Той също се запазва и се използва за лекуване.

Докато билките, които се берат на Гергьовден, се използват за лекуване на добитъка, то еньовденските билки се използват за лекуване на хората. С тях според народните вярвания се лекуват бездетни жени, прогонват се зли духове, правят се магии за любов и омраза.

На Еньовден не можем да наберем всички билки, които ще използваме през годината. Всяка билка си има свое време, когато се събира. Народният лечител Петър Димков казва, че билките са най-лековити, ако се берат по пълнолуние. 

Кои от срещаните у нас растения имат най-силна целебна сила?

ЕНЬОВЧЕ

Какво е Еньовден без еньовче? Най-търсената билка в този ден е еньовчето (Galium). За мнозина качествата и ползите от употребата му са непознати. Растението е известно като средство, понижаващо температура и лек при ревматизъм, цистит, язва, болни бъбреци, дори и при епилептични пристъпи. Има противовъзпалително и противомикробно действие.

ЦАРИЧЕ, АЛХИМИЛА

Тази билка е на голяма почит от алхимиците. Те я нареждат на 12-о място сред лечебните растения. Действа кръвоспиращо, при диабет, за задръжка на плод, при хернии, за зарастване на рани. Всяка бъдеща родилка през последните два-три месеца от бременността е добре да пие чай от цариче, за да роди нормално и безболезнено. Лековитата трева се казва още шапиче, защото лекува шап при животните.

КАЗАНЛЪШКА РОЗА

Българската роза заема едно от целните места сред билките. Известна е още от едно време с розовото масло. Действа антисептично, противовъзпалително. Използва се за всичко, особено при алергични състояния.

АЛОЕ

Според световни учени алоето е на шесто място сред хилядите растения заради лековитите си качества. Доказано е, че само с алоеви разтвори се топят някои видове рак. В България не се среща в диво състояние. Отглежда се в оранжерии.

ОМАЙНИЧЕ

Билката може да се използва както за външно приложение, така и за вътрешен прием. Препоръчва се при храносмилателни смущения, газове, липса на апетит, диария. Също така се прилага и при кашлица, хемороиди, главоболие, умора, безсилие и отпадналост. Външно билката се прилага под формата на компреси Ц при възпаление на клепачите и дори за жабурене при кървящи венци. Омайничето се ползва кръвоспиращо, като нервноуспокоително, добавка към имунната защита.

ОЧЕБОЛЕЦ

Самото име насочва към очите. Но същата билка се казва и сърцебол, защото лекува и сърце. Виждаме връзката между очите и сърцето. Лекува разни нервни състояния. Казва се още сърцеболово биле.

РАНИЛИСТ

Билка, ценена още от хайдутите - ранилист или хайдушка билка. Хайдутите са я ползвали за всичко. Засилва имунната защита, при нервно изтощение и виене на свят, при подагра и жлъчни заболявания. Това, което не се знае е, че в последно време се използва нейното отслабващо действие - за намаляване на излишните килограми при затлъстяване. В България ѝ казват също раковче. Лекува белодробни възпаления. Тя е едно от основните имунноукрепващи растения.

НЕВЕН

Той е една от старите български билки. Знаем, че мехлем от невен със свинска мас се е ползвал при кожни заболявания, изгаряния. Отвара от невен се пие при стомашно чревни заболявания, гастрити, колити и т. н.

БЯЛ И ЧЕРЕН ОМАН

Черният оман се нарича още зарасниче. Стимулира костната и чревната тъкан, влиза в имунно-укрепваща рецепта.

Белият оман пък е убиец на всички бактерии. Смята се, че е поникнал от сълзите на хубавата Елена от Троянската война и затова латинското му име е хелениум. Ползва се за всичко - белодробно, има отхрачващо действие, за възпаления на червата, за оцветител на косата и т. н.

ЖЪЛТ КАНТАРИОН

Набран на Еньовден и закачен на дърво, пази нивата от градушка. Слага се в Еньовия венец. Жълтият кантарион е стомашно чревно биле, за лечение на нерви. Той е божествена билка. Нарича се още Христова чудотворка, Христова кръв.

ТУРТА

Лечителят Петър Димков е казвал, че жените трябва да уважават това растение. То е добро и заедно с невена се пие при миоми и др. болести.

ЛАВАНДУЛА

Българската лавандула лекува ревматизъм, нерви, главобол и какви ли не други болести.

ЧУБРИЦА

Баба Ванга е казвала: “има чубрица - няма главоболие”. Чубрицата се ползва като подправка, но и като биле. Тя регулира кръвното налягане и оправя храносмилането.

ЗДРАВЕЦ, КРЪВЕН ЗДРАВЕЦ

Регулира кръвното, действа запичащо. Когато имаме подуване и задръжка на течности в корема, здравецът ги гони. Името му е здравец, защото от него зарастват рани. В България има в изобилие кръвен здравец.