Месец по месец през цялата година

Навременно подрязване е много важен момент в грижата за всяко растение. Чрез него не само се постига по-добра форма на листната маса, но и се насърчава повторният цъфтеж и доброто развитие на растението през следващия активен сезон.

Ранна пролет /март-април/

Декоративни треви. Окастрете възможно най-близо до земята. За да ви е по-лесно, завържете върховете на растенията, преди да започнете.

Полудървесни храсти (будлеята, руската салвия). Отрежете поне 10 см. от растението за здрави стебла и обилен цъфтеж.

Широколистни вечнозелени /чемшир, пираканта/. Премахнете стеблата, по които има увреждания.

Цъфтящите през лятото дървета, храсти, лози, розите и хидрангеята. Отрежете увредените, изсъхнали или просто претъпкани стебла и оформете растението в желана форма. Ако ги наторите пролетта и поливате редовно, това ще увеличи цъфтежа.

Май-юни

Вечнозелени храсти (тис, обикновена хвойна, чемшир). Можете да отрежете само върховете или пък да “изтъните” формата на растението. Всяко растение трябва да бъде “изтънено”, защото в противен случай гъстата структура става примамлива за редица насекоми и вредители.

Цъфтящи през пролетта храсти (форзиция, рододендрон). Оформете храстите, веднага, след като те прецъфтят и преди да са образували цветни пъпки за следващата година.

Юли-ноември

Цъфтящи едногодишни и многогодишни. Ако премахнете цветовете веднага, след като прецъфтят, това ще окуражи нов цъфтеж. Подгответе растенията за зимните студове, като ги мулчирате. Внимавайте - спори на гъбички, бактерии и ларви на насекоми лесно могат да повлияят зле на откритата “рана”.

Наблюдавайте внимателно растението след като го подрежете.

Декември-февруари

Вечнозелени дървета, ябълката. Премахнете всички изсъхнали и увредени главни стебла, както и издънките. Зимата е идеалното време за подрязване на растенията: насекомите не са активни и опасни, а структурата на растението се вижда добре.