Някои от тях променят теглото си в по-малки граници, други в по-големи в зависимост от начините на съхранението им.

Загубите в теглото на грубите фуражи се дължат на изпарение на водата -

намаляване на водното им съдържание

по време на изсушаването и прибирането им или на гнилостни процеси при неправилно съхраняване. Според някои изследователи средните стойности на загубите могат да бъдат в границите на:
0 зърнен фураж, добре изсушен - 2-3,5%;
0 сено, изсушено, на купи в ливадите - 5-7.0%;
0 сено, складирано след изсушаването му - 10-15%;
0 кореноплодни - 7-10%.
При неправилно съхранение - лошо покрити, влажни и лошо стопанисвани фуражи, загубите се увеличават значително. Добре изсушените груби фуражи се прибират и съхраняват, събрани:
0 в сеновали;
0 клади (шири) и
0 купи с най-различна форма.

Сочните фуражи се съхраняват в ровници в земята или в бетонни или каменни хранилища с наклонен под и отточни тръби за изтичане на евентуално събрана по някакъв начин вода.

Ако фермата не разполага с кантар за претегляне на фуражите, количеството им може да се пресметне, като се установи обемът им в кубически метри и теглото на всеки вид от тях ориентировъчно по таблици. Обемът на кладата (ширата) се изчислява по три параметра - дължина-Д, ширина-Ш и обиколката й през върха. Ако кладата не е заоблена в горната си част, а почти плоска, взема се средната стойност на основата-П и горната плоска част. Ако кладата се разширява от основата към средата (подобно на бъчва), на двете й тесни страни се правят по две измерения - на широчината при земята и на най-широкото място и се взема средната стойност. Измерването се извършва с въже разграфено в метри.

Напречното сечение на кладата се изчислява по формулите:

0 за високи кръгли шири (0.52 П - 0.46 Ш) х Д;
0 за ниски кръгли шири (0.52П - 0.44 Ш) х Д;
0 за плосковърхи шири (0.56П - 0.55 Ш) х Д;
0 за островърхи, стрехообразни в долната си част шири ( П х Ш:4) х Д.

Обемът на купите

се определя по следните измерения - обиколка в основата-С и обиколката през върха-П. Ако купата се разширява от основата към средата, измерва се в основата и в най-широката част и се взема средната стойност:
0 за купи с цилиндрична форма (0.04 П - 0.012 С) х С на втора степен = обем;
0 за купи със силно заострен връх (С:6) на втора степен (квадрат) х ( П:?)= обем.
Обемът на фуража в сеновалите се измерва чрез умножение на ширината по височината и по дължината.

Един месец след складирането сената тежат: едро разнотревно - 60-62 кг; от поливни ливади - 60-62 кг; от сухи ливади - 75-80 кг; люцерново - 70-75 кг; детелиново - 75-80 кг; еспарзетово - 71-75 кг; слама от жито и ръж - едра 33-37 кг; слама от житно и ръж - дребна - 55-65 кг; плява от житни зърнени - 130 -140 кг; силаж с височина 5-6 м - 650-700 кг; кръмно цвекло - 600-650 кг; кръмни моркови - 650-700 кг.