Някои любители градинари се оплакват, че местата им буквално са превзети от упорития плевел - змийско мляко, и не могат да се отърват от него, каквото и да правят.

Не бързайте да се избавите от змийското мляко, а просто ограничете местообитанието му. Младите растения загиват, когато им се подрежат розетките.

Змийското мляко не е враг на градинаря, а по-скоро негов помощник. Освен познатата ни от детството способност да се справя с брадавиците плевелът помага и на културните растения в градината да се предпазят от болести и неприятели.

Например, ако почвата ви е заразена, преди да засадите ценните луковични култури засадете змийско мляко и през август прекопайте почвата, като вкарате зелената маса в земята.

В борбата с вредителите на цветята много добре помага прясна настойка от змийско мляко: Откопават се 4 растения заедно с корените, наситняват се, смачкват се и се заливат с 10 литра вода. След 15 минути водата става кафява и с нея вече можете да поливате цветята. Ефектът е поразителен. Още след първото поливане цветята имат по-свеж вид, а листните въшки не просто бягат, но и дълго време техни колонии не се появяват отново.

Змийското мляко се бере през май и юни,

когато растението започне да цъфти. Суши се на сенчесто и проветриво място и се съхранява в книжни пликове. Използва се за обеззаразяване на почвата преди засаждане на луковични култури и след тяхното прибиране.

Луковиците на лалета, гладиоли и други луковични цветя се потапят за 2 часа в топла настойка от змийско мляко (300 г от изсушената трева се залива с 10 л вода и престоява 2 денонощия). След това луковиците се подсушават и се засаждат в грунта. Когато през есента се изваждат, добре е да се почистят и отново да се накиснат за 30 минути в настойка от змийско мляко (150 г в 10 л вода, престоява 2 дни).

Гладиолите по-малко ще боледуват

и ще бъдат нападани от вредители, ако освен да се обеззаразяват луковиците преди засаждане и растението редовно се пръска с настойка (500 г от сушената трева на 10 л вода). Пръскането е добре да става 4 пъти: при появата на 2-3 лист, при 5-6 лист, преди цъфтеж и след вегетация. Освен това е добре почвата под гладиолите да се мулчира с нарязана зелена маса от змийско мляко. По същия начин може да се обеззаразяват и лалетата, но при тях се правят 3 пръскания.

Растението е ефективно и в борбата с гризачите.

Изсушената трева се разхвърля около младите дръвчета и между лехите.

Убедихте ли се, че не трябва да унищожавате змийското мляко, а да го използвате в градината си. Помнете обаче, че растението е отровно. Работете с ръкавици, а при пръскане си поставяйте и маска.