За да накарат тези капризни лиани обилно и дълго да цъфтят, опитните градинари използват различни хитрини.

Двукратно подхранване

През лятото клематисите се развиват много активно – пускат нови разклонения, листа, а по-късно и цветове. Ето защо подхранването в този момент стои на първо място. Подхранването трябва да се прави два пъти месечно с малки дози. Задължително се използват течни торове.

Първото подхранване се прави в края на май, когато растението започне да се развива. Най-добре е да се използват амониева селитра (1 суп. лъж. на 10 л вода), оборски тор (1:10), птичи тор (1:15). Разходната норма и 1 кофа (10 л) на голямо растение.

При следващите подхранвания се редуват минерални и органични торове. Когато се появят пъпките, еднократно се тори с минерални и органични торове едновременно.

Специалистите препоръчват и още един вид вид подхранване – варовито мляко (200-300 г гасена вар се разтваря в 10 л вода). Клематисите много харесват този „елексир“, но той може да се използва само при кисели почви.

Клематисите рядко са нападани от болести и неприятели. Ето защо няма нужда да ги обработвате с хербициди и прочие отрови. За сметка на това лианите много обичат стимулаторите на растежа. Опитните градинари няколко пъти през лятото пръскат с тези препарати. Те помагат на цветята да преодолеят стреса, да понесат по-леко късните пролетни слани и активизират образуването на разклонения. А това означава, че вашите клематиси ще растат пищно и обилно ще цъфтят.