Добрата реколта от домати е гордост за градинаря, особено в районите където климатът не е много благоприятен. През втората половина на лятото обаче се появява заплахата от поява на фитофтороза – враг №1 на всички от сем. Картофови. Борбата с нея е много упорита и се използват различни средства.

Разбира се най-добре е да се използват щадящите природата екологични методи.

1. В еднолитров буркан се наливат 100 мл обезмаслено мляко, добавя се вода до 1 литър и се прибавят 1-2 капки разтвор на йод (но не повече!). С получения разтвор се пръскат доматите. Йодният разтвор унищожава микробите и ускорява узряването.

2. При първите признаци на заболяването пръскайте плодовете с 10% воден разтвор на готварска сол. Образува се защитен филм, който не позволява на гъбичните спори да проникнат в плодовете.

3. Растенията в оранжерия могат да бъдат обработвани с настойка на чесън. Половин килограм смачкан или смлян чесън се накисва в 3 литра вода за 5 дни. Оставя се на топло и тъмно място. След това 60 г настойката се разтварят в 10 литра вода и се добавят 50 г сапун. От момента на образуването на плодове на втора чепка растенията се пръскат веднъж на две седмици.

4. Добро средство срещу фитофторозата е прахановата гъба. Изсушете гъбата и с остър нож я надробете. Залейте с вряла вода (100 г гъби 1 л вода). Охладете и филтрирайте през марля. Доматите се пръскат при първите прояви на заболяването по листата. Две седмици по-късно повторете.

5. Ако заболяването все пак се развие, съберете недозрелите плодове. Поставете ги в сушилня загрейте до 40°С за 4 часа. Топлинната обработка ще потисне патогена и плодовете ще останат здрави. Може и да обработите плодовете с гореща (около 60 ° С) вода за 1.5-2 минути. След това ги наредете в касетки и оставете на сухо и топло място.

Най-сигурният начин е да се засадят ранни сортове домати. Те до средата на август вече са дали зряла реколта, т.е. "избягват" срещата си с фитофторозата.