В Русия и Украйна /след няколко дни закъснение/, вчера реагираха на ръста на пшеницата в Чикаго. Преди жътва повишиха хлебната и фуражната пшеница със 7–8 долара на тон, съобщават анализатори.

Въпреки ценовия скок обаче, имат да догонват с още доста американската пшеница. Още повече, че жътвата в САЩ тръгна с лоши показатели на пшеницата, а очакванията са руската и украинската пшеници да са с добро качество.

Вчера и пшеницата в Чикаго се повиши. Ръстът обаче съвсем не беше еднозначен. Цената на зимната пшеница спадаше през по-голямата част от деня. Пролетната пшеница се повишаваше след неочаквано ниските рейтинги за състоянието на посевите, изнесени в понеделник.

Повлия и цялостното отрицателно настроение на стоковите пазари, които се понижаваха потискани от петрола. Цените на петрола достигнаха най-ниски стойности за 2017г., т.е. спад с 20% спрямо цените от януари, коментират анализатори.

Вчера царевицата в Чикаго се понижи под влияние на добрите метеорологични условия в Средния Запад на САЩ. Спадът на царевицата ограничи и ръста на пшеницата.

През следващите седмици прогнозите сочат запазване на настоящите условия. Сеитбата на царевицата в САЩ беше много проблемна – валежи и студено време.

Сега обаче напротив – събитията рязко с промениха. Дали има загуба на потенциал от добивите – все още никой не може да отговори.

През последните дни пшеницата в Париж е в епицентъра на притесненията, предвид сухото и горещо време, което се задържа през последните седмици и вероятно ще остане такова поне още 10 дни.

Към настоящия момент експертите смятат, че прогнозите за горещо време са отразени в цените на културата и засега те няма да се повишават.

В случай, че няма хубаво време до средата на юли – тогава всичко ще продължи отново нагоре.

Предвид състоянието на посевите сега и големите запаси от пшеница в света, настоящите цени могат да претърпят корекция в понижение през следващите 10 дни.