Градинските мравки много често причиняват сериозни поражения на растенията тъй като се хранят с техния сок. Много щети в градина причинява симбиозата между мравки и листни въшки. Мравките защитават листните въшки от калинките и в замяна се хранят с въглехидратите от растенията.

Може да търсите начини да се избавите от мравките, ако ви пречат в овощната градина или при зеленчуците. Ако не ви дразнят, ви съветваме да не ги унищожавате.

1. За контрол на мравките се използват вратига, пелин, мента, анасон. Техният аромат отблъсква мравките. Разпръснете листа на тези растения близо до места, където сте забелязали, че се струпват насекомите.

2. Друг доста агресивен начин да се справите с мравките е като унищожите гнездата им с вряла вода. Процедурата се повтаря, докато всички насекоми умрат. Ако в колонията останат живи индивиди, много скоро те ще възродят мравуняка.

3.Борбата с мравките ще бъде много ефективна ако използвате боракс. Бавнодействащата отрова се поставя в примамки от мед или захар. За да направите примамката, разтворете боракса в горещ 20 %-ен сладък воден разтвор и поставете разтвора на местата, където има струпване на мравки. За да могат те по-лесно да достигат до течността, поставете „мостове“ от връв или клечки. Внимавайте с домашните животни да не се отровят – покрийте с капак съда с разтвора, като оставите процепи. За да има ефект в борбата с насекомите, разтворът трябва периодично да се сменя с нов. Мравките би трябвало да изчезнат в рамките на една седмица.

4.От мравките можете да се спасите и ако използвате следната смес: 2 супени лъжици гореща вода се смесва с една супена лъжица захар и 1/3 чаена лъжичка боракс. Когато сместа се охлади, към нея се прибавя мед. Подменяйте тази смес всеки ден, тъй като тя бързо се разваля и така вашата „битка“ с мравките може да не е ефективна.

ИЗПРОБВАНА РЕЦЕПТА
„С мравките на двора водих продължителна и упорита борба, пише Сидер Тодоров от Хасково – Един съсед ми сподели своята рецепта как се е избавил от нахалните „гости“. Съставките са много прости: в кофа с 10 литра вода се добавят по 2 чаши растително масло (олио), шампоан (разбира се, най-евтиният) и оцет (може дори цяла бутилка). Разбърква се добре. След това в центъра на мравуняка с пръчка пробивам по-дълбока дупка и с пулверизатор впръсквам от "експлозивната смес". Мястото се покрива с найлон за 3 дни. Явно на мравките не им е харесала „гощавката“ и сега за тях дори не си спомням."