Индивидуалният подход към свинете майки гарантира по-дълга жизнена продуктивност. Оптималната кондиция е залог за здраве на животните, а поддържането на нормална охраненост е основният фактор за повишаване ефективността на производство и намаляване на брака и смъртността.

За да се сформира стадо от свине-майки с оптимална охраненост, трябва ремонтните прасета да се осеменяват на 32-седмична възраст. Тогава те достигат жива маса от 140 кг и са достатъчно добре развити и готови за заплождане.

Вторият по важност цикъл е храненето през първите четири седмици след осеменяването. През този период хормоналният фон на свинята майка благоприятства лесното натрупване на килограми, защото още не е започнало активното развитие на ембриона и цялата енергия, получена от храната, се изразходва единствено за нуждите на организма на бременната свиня. Възстановяването на животното след последната бременност е най-активно именно сега, тъй като разходът на храна на единица прираст е оптимален. За да може правилно да определите какво количество храна дневно е необходимо на свинята майка през първия месец след заплождане, трябва да оцените визуално охранеността на всяка свиня-майка поотделно.

След това разделете животните на три групи.
0 Едната група е за животни, при които няма нужната охраненост или, казано на обикновен език, чиито ребра се броят.
0 Втората група е за свине-майки с нормална охраненост - при тях гръбнакът, ребрата и тазовите кости са покрити с достатъчно мускулна маса и подкожна мазнина.
0 И третата, последна група, е за прекомерно охранените или затлъстели свине.
След като сте се ориентирали в степента на охраненост на животните, трябва да се придържате към определен тип на хранене за всяка отделна група.

Препоръчителните количества за дневна дажба през първите 4 седмици след заплождането:

0 на слабите свине-майки - по 4,5 кг дневно;
0 за тези с нормална охраненост - 3 кг/дневно;
0 на затлъстелите - по 2,5 кг.
Когато изтекат първите 4 седмици, трябва отново да направите оценка на охранеността на свинете майки. Някои животни ще се възстановят още след първия месец, но други е възможно още повече да отслабнат или да затлъстеят. Ето защо се налага отново да ги разделите според степента на охраненост на три групи. Ето и препоръчителните норми за хранене след първия месец на заплождане до 90-ия ден от бременността:

0 за слабите - по 3 кг дневна дажба;
0 за нормално охранените - по 2,2 кг;
0 за затлъстелите - по 1,8 кг.
След 90-ия ден от бременността, когато започва и активният растеж на ембриона, препоръчителната дневна норма на хранене е средно по 3,5 кг за всички свине-майки.
Добре е да се се спазват посочените норми за хранене, защото:
0 недостатъчно охранените животни не се разгонват, често абортират, имат нарушения в храносмилането и т.н.;
0 затлъстелите свине-майки имат проблеми с опрасването, повишен разход на хранене, въможна е появата на мастит, метрит, агалаксия и т.н.
Не е лесно да се поддържа оптималната охраненост на свинете майки през целия период - от ремонтни прасета до осеменяването и след това като бременни. Възможно е само ако има индивидуален подход към нуждите на всяко животно и постоянен контрол на кондицията на свинете майки от стадото.