Премиерът натисна за административната реформа - да е факт до есента

Никакви отпуски за държавни чиновници, докато не направят административната реформа, която да премахне висенето на опашки в институциите.

Това е наредил премиерът Бойко Борисов, разказа председателят на Държавна агенция “Електронно управление” Росен Желязков пред "24 часа". Той обеща още наесен реформата в администрацията да е усетена.

Обмисля се възможността при промяна на настоящ адрес регистрацията на автомобила да се запазва по постоянен, даде пример Желязков.

А също и след 2 седмици да отпадне издаването на свидетелствата за съдимост на хартия.

Сега българите вземат отпуск и висят по 26 милиона часа годишно по гишетата.

Утре Министерски съвет гледа 12 удостоверителни услуги и възлага на администрациите в спешен порядък да кажат на какво основание изискват от гражданите такива удостоверения от гражданите и за кои административни услуги се изискват такива. Например - липса на наличие на данъчни или митнически задължения, удостоверения за вписвания и заличавания по партида на физическо лице в имотен регистър, както и удостоверения за юридическо лице или семеен статус.

Есента е началото на края на хартията. Процесът ще трае година - две, с постоянно добавяне на все повече и повече удостоверителни услуги, които ще отпадат, обясни още пред "24 часа" Желязков.

Съветът по административна реформа ще бъде оглавен от вицепремиера Томислав Дончев, който ще наблюдава изпълнението на стратегията за административната реформа.