Въпреки че Австрия е страна с подчертано преобладаващ планински релеф и с около 40% по-малко използваема земеделска земя, произвежда близо два пъти повече земеделска продукция от България. Анализът показва, че основните причини затова са: по-добра структура в земеползване, балансиран състав на културите, висока квалификация на работещите в отрасъла, по-високите добиви от единица площ и животни и добра държавна политика.

Австрия е с добре развита пазарна икономика, квалифицирана работна сила и висок стандарт на живот. Тя се основава на силен производствен сектор, включително неголямо, но силно развито съвременно земеделие.

Според последното преброяване Австрия разполага с 29 млн. дка използваема земеделска земя, представляваща около една трета от територията. Това е един от най-ниските показатели в ЕС-28, дължащ се на планинския характер на страната. Характерно за Австрия е относително големия дял на тревните площи. Въпреки тенденцията за тяхното намаление за сметка на орните земи, техният дял е 52.4% и те са с важна роля за икономиката и екологията на земеделието.

Броят на земеделските стопанства при последното преброяването е 150.2 хил., с около една четвърт по-малко в сравнение с 2000 г. Намаленият брой е причина за ръст в средния размер на стопанствата от 170 на 190 дка.

Анализът на проф. Петко Иванов, може да прочетете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 22 юни.