Амонячната вода - (NH3) H2O е високоефективен течен азотен тор. Той е безцветен или жълтеникав с остра миризма. В промишлен мащаб амонячна вода се получава чрез насищане на водата с газообразен амоняк в затворени съдове под налягане. За селскостопанските продукти амонячната вода е в две разновидности - А и В. Торовете клас А съдържат 20% азот и 25% амоняк, а тези от В клас - 16,5% азот и 20,5% на амоняк.

Продуктът съдържа азот под формата на амониеви йони и свободен амоняк в съотношение 1: 250. Такова голямо количество на свободен амоняк означава, че може да има значителна загуба на азот, затова торът трябва да достига дълбочина 15-18 см в почви с лек състав и 8-12 см - при почви с тежка механична структура. Азотът в амонячна вода се усвоява от растенията веднага след торенето.

Повече подробности от интервюто с Йордан Стойков, директор „Анализ и развитие на пазара” в „Евро Ферт” АД, може да прочетете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 22 юни.