* Не размразявайте зеленчуците, които ще готвите. Изсипете ги направо в съда, в който приготвяте ястието. Така запазвате витамините.

* Ципата от черния дроб ще свалите по-лесно, ако го пуснете за една минута в гореща вода.

* За да не залепне сладкишът за стените на формата, в която го печете, щом я намазните, поръсете я с малко грис.

* Сладките ви няма да изсъхнат, ако ги съхранявате в глинен съд покрит с платнена кърпа.

* Искате ли стъклените чаши да заблестят, сложете във водата, с която ги изплаквате, няколко парчета лимонова кора.

* Мазно петно върху копринен плат ще отстраните лесно със смес от нишадърен спирт и щипка готварска сол.

* Чанта от естествена кожа ще почистите много добре, като я изтъркате с мек вълнен парцал, напоен в леко разбит яйчен белтък.

* Жълтеникавите петна по ваната и порцелановите мивки се изчистват със затоплен оцет, в който е добавена сол.

* Ако в грейката с гореща вода сложите малко сол, водата по-дълго време ще запази температурата си.

* Цветните дрехи от памук и лен при пране обикновено избеляват. За да ги запазите, на всеки литър перилен препарат слагайте по 1-2 чаени лъжички сол.

* Ако при колосване в колата се добави малко сол, бельото ще добие по-силен блясък.

* Мазни петна по дрехи или покривки веднага посипете със сол и потъркайте леко. Повторете тази процедура няколко пъти.

* За да предпазите инструментите от ръжда, поставете в кутията, в която ги държите, няколко парчета тебешир. Те ще поемат влагата.

* Ако ютията ви е започнала да ръждясва, изчистете я със сол - ръждата пада много лесно.

* Ако при гладенето дрехите пожълтеят, изперете петното с разредено с вода кисело мляко.