* Пречиства от бактерии въздуха в стаята

Правени са анализи на химичния състав на растението и е установено, че то съдържа над 50 различни химични вещества, от които най-голям процент имат цитронелол, нерол и гераниол.

Листата съдържат голямо количество полифеноли, витамин С и витамин А. Доказано е, че индришето повлиява диария, влажна кашлица, анемия и високо кръвно налягане,

помага при пролетна умора

и освен това пречиства въздуха от бактерии, ако се отглежда в помещение.

От листата на индришето се извича етеричното масло тереше. То има много сходен аромат с розовото масло.

Цялата надземна част на растението може да се употребява. Препоръчително е това 

да става по време на цъфтеж,

защото тогава етеричните масла са в най-големи количества и с най-високо качество. Въпреки това, дори да няма цветове, ползата от листата не намалява.

Зелената маса се употребява в прясно състояние, веднага след отделяне от растението. Но няма проблем и да се изсуши.

Както знаем, лист от индрише се слага в буркан с компот или сладко. Тази практика е останала от бабите ни, но знаем ли защо се прави? Освен, че внася специфичен аромат в зимнината, индришето предотвратява развитието на бактерии и развалянето на съдържанието в буркана.

Индрише не се слага в туршии, защото има сладникав вкус, но може да допринесе с аромата си в бъчвата с вино.

Освен това ароматът му гони молците от гардероба.