Какво да приготвим от черешите?

18 юни 2017
Кулинария
1
37935
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Черешите са нетраен и капризен плод. В пресен вид можем да им се радваме едва 10-12 дни, при това ако се съхраняват в хладилник. Ето защо голяма част от реколтата трябва бързо да се консервира. Черешите са особено подходящи за различни сладкиши, плодови салати и коктейли. От плодовете се приготвят компоти, сокове, сиропи, конфитюр и др.

Череши в собствен сок

Измитите и подсушени череши се насипват в стъклени буркани възможно най-плътно. Бурканите се пълнят до гърлото. Поставете в голям съд с вода за стерилизиране. Стерилизирайте 15-ина минути. Извадете бурканите от водата и оставете да изстинат с капака надолу. Препоръчетилно е черешите да са без костилки.

Сок

Зрелите череши се измиват, подсушават и смачкват. Получената каша се оставя да престои 4-5 часа, за да се запази ароматът на черешите. Прецежда се и се филтрира. Полученият сок се налива в бутилки, които се затварят плътно и се стерилизира 10 мин. след като заври водата. Сокът може да се приготви и по друг начин: След като се прецеди, се кипва в тенджера и горещ се налива в бутилки. След като се затворят плътно, бутилките се оставят да изстинат обърнати надолу. Съхранява се на тъмно и прохладно място.

Конфитюр

Продукти: 2,5 кг череши, 1 кг захар, 1 ч. чаша бяло сухо вино, 5 г лимонена киселина

Приготвяне: Черешите се измиват, подсушават и почистват от костилките. Прехвърлят се в подходяща тенджера и се посипват със захарта. Добавя се бялото вино. След 7-8 часа се поставя на котлон и се вари. Първоначално на слаб огън, а след това се увеличава температурата. Варите при непрекъснато бъркане до достигането на желаната гъстота на конфитюра. Няколко минути преди да се свали от котлона се прибавя лимонената киселина. Налива се още горещ в буркани, затваря се плътно и се оставя да изстине - бурканите да са с капака надолу.

Сладко

Продукти: 1,2 кг бели или червени череши, 5 г лимонена киселина; за сиропа - 1 кг захар, 300 г вода.

В кипящия сироп се пускат почистените от костилките череши и се варят 5-10 минути. Сваля се от котлона. След 4-5 часа се връща обратно на печката и сладкото се доварява. Няколко минути преди готовност се добавя лимонената киселина.

Плодова салата

Продукти: Шепа череши без костилките, по един портокал (може и мандарина), банан, ябълка и круша, 2 кивита, 2 суп. лъж. консервиран ананас, 1 бурканче плодово кисело мляко

Плодовете се почистват и се нарязват на кубчета. Прехвърлят се в подходяща купа и добре се разбъркват. Залива се с добре разбитото кисело мляко и се украсява с цели череши.

Салата от череши и ябълки

Продукти: 4 ч. чаши череши, 4 големи ябълки, 200 г сметана, 3 суп. лъж. захар, 1 ч. лъж. ванилена захар

Черешите се почистват от костилките, ябълките се обелват. Нарязват се “на клечки”. Смесват се ябълките и черешите и добре се разбъркват. Сметаната се охлажда и се разбива на гъста пяна заедно със захарта и ванилената захар. Плодовете се заливат с разбитата сметана и се украсява с череши.

Пудинг

Продукти: 200 г череши, 200 г крутони, 60 г масло, 2 суп. лъж. захар, 3 яйца, 1 ч. чаша прясно мляко, 1/2 ч. чаша галета, лимонена кора на вкус.

Черешите се почистват от костилките. Крутоните се накисват в прясното мляко, изстискват се и се прекарват през едра цедка. Маслото се разбива със захарта до получаването на кремообразна маса. Добавят се черешите, разбитите жълтъци, претритите крутони, прясното мляко, настърганата лимонена кора и разбитите на сняг белтъци. Полученото тесто се прехвърля в тава за печене, която предварително е намазана с масло и поръсена с галета. Пече се в предварително загрята фурна до готовност.

Мус

Продукти: по 200 г череши и вишни без костилки, 2 суп. лъж. течен мед, 100 г орехови ядки.

Вишните и лъжичка мед, се разбиват с миксер. Изсипват се в подходяща салатена чиния, по края като пръстен. Черешите се разбиват с останалия мед и с тях се запълва средата на вишневия кръг. Поръсва се със смлените орехи и се оставя в хладилника за 30 минути.

1 от Малък Фермер на 18 юни 2017
Като чета какви са цените на черешите...можем да си приготвим бижута! :-)

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Кулинария
10431
0

Продукти Блат: 200 г бяло брашно, 100 г масло, 1 щипка сол, 40 г пудра захар Плънка: 4 по-твърди нектарини, 500 г извара, 100 мл бита сметана, настъргана кора на един лимон, 2-3 с.л.

7479
0

Продукти: диня с тегло 3,5 - 4 кг, 1 бутилка бяло вино, 1 бутилка бяло полусухо вино, 100 мл коняк, 100 мл флодов ликьор, ябълки, 1 праскова, 300 г бяло и черно грозде,

9306
0

Продукти: 2 средно големи тиквички, 100 г кашкавал, 100 мл сметана, 1 скилидка чесън, 3 яйца, 1/2 ч. чаша брашно, сол на вкус, връзка копър, 5-6 чери домати,

9990
0

Вари се до гъстота на пчелен мед Петмез, почти като едно време и като този на нашите баби, би могло да се направи и днес. Най-хубав естествено става от плодовете,

59355
0

На 15 август Православната църква отбелязва Успение Богородично или Голяма Богородица. Богородица се празнува като покровителка на майчинството и жените.

Още от Фермер
3411
0

Прочетете ги на едно място - от тях зависи качеството на напитката Очаквайки стихването на жегите много домашни майстори на ракия вече стягат съдове и обмислят направата и изваряването на качествена

108
0

Добри са условията за туризъм в западните планини, времето в планините в Централна България е лошо. Това съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) при Българския червен кръст (БЧК),

180
0

Жълт код за силен вятър е обявен за цялото Черноморие, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Преди обед ще има северозападен вятър с пориви до 20

4005
0

С нея се просветлява короната Лятна резитба на овощните дръвчета се извършва през вегетационния период. Това става през летните месеци - юли и август.

1485
0

Развиват се бързо и без много грижи Гергана Младенова Код жълто са слънчогледите, варианти на които красят и цветните градини през август. Нисички или много високи,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-много пари харчим за храна. Това показва националната статистика за второто тримесечие на 2017 година. След това са разход за жилище, на трето място данъци и социални осигуровки, последвани от тези за транспорт и съобщения. Оказва се, че ваканциите далеч не са сред водещите харчове. Потреблението нараства с малко над 11% сравнение с миналата

Четири жалби до полицията и прокуратурата, поредица обаждания на 112 и ограничителна заповед не успяха да спасят 42-годишната Елена от нейния съпруг. Преди дни жената беше застреляна от упор с четири куршума пред очите на най-добрата й приятелка и много свидетели от 64-годишния си съпруг. Миролюба Бенатова представи по Нова тв историята на тази

Руски турист се е удавил в морето в района на местността Косата, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Бургас. Вчера около 12.06 часа в Районно управление „Полиция” – Поморие е получено съобщение за това, че в морето край пясъчната ивица в местността Косата, разположена между Поморие и Ахелой, е открит труп на 66-годишен руски турист с инициали

Отговор:Изтеглянето на стъблата може да е в резултат на неблагоприятни условия на средата, както и при гъсто засаждане на растенията. Едностранчиво азотно торене също може да е проблем. Сега е препоръчително...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.