Какво да приготвим от черешите?

18 юни 2017
Кулинария
1
39339
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Черешите са нетраен и капризен плод. В пресен вид можем да им се радваме едва 10-12 дни, при това ако се съхраняват в хладилник. Ето защо голяма част от реколтата трябва бързо да се консервира. Черешите са особено подходящи за различни сладкиши, плодови салати и коктейли. От плодовете се приготвят компоти, сокове, сиропи, конфитюр и др.

Череши в собствен сок

Измитите и подсушени череши се насипват в стъклени буркани възможно най-плътно. Бурканите се пълнят до гърлото. Поставете в голям съд с вода за стерилизиране. Стерилизирайте 15-ина минути. Извадете бурканите от водата и оставете да изстинат с капака надолу. Препоръчетилно е черешите да са без костилки.

Сок

Зрелите череши се измиват, подсушават и смачкват. Получената каша се оставя да престои 4-5 часа, за да се запази ароматът на черешите. Прецежда се и се филтрира. Полученият сок се налива в бутилки, които се затварят плътно и се стерилизира 10 мин. след като заври водата. Сокът може да се приготви и по друг начин: След като се прецеди, се кипва в тенджера и горещ се налива в бутилки. След като се затворят плътно, бутилките се оставят да изстинат обърнати надолу. Съхранява се на тъмно и прохладно място.

Конфитюр

Продукти: 2,5 кг череши, 1 кг захар, 1 ч. чаша бяло сухо вино, 5 г лимонена киселина

Приготвяне: Черешите се измиват, подсушават и почистват от костилките. Прехвърлят се в подходяща тенджера и се посипват със захарта. Добавя се бялото вино. След 7-8 часа се поставя на котлон и се вари. Първоначално на слаб огън, а след това се увеличава температурата. Варите при непрекъснато бъркане до достигането на желаната гъстота на конфитюра. Няколко минути преди да се свали от котлона се прибавя лимонената киселина. Налива се още горещ в буркани, затваря се плътно и се оставя да изстине - бурканите да са с капака надолу.

Сладко

Продукти: 1,2 кг бели или червени череши, 5 г лимонена киселина; за сиропа - 1 кг захар, 300 г вода.

В кипящия сироп се пускат почистените от костилките череши и се варят 5-10 минути. Сваля се от котлона. След 4-5 часа се връща обратно на печката и сладкото се доварява. Няколко минути преди готовност се добавя лимонената киселина.

Плодова салата

Продукти: Шепа череши без костилките, по един портокал (може и мандарина), банан, ябълка и круша, 2 кивита, 2 суп. лъж. консервиран ананас, 1 бурканче плодово кисело мляко

Плодовете се почистват и се нарязват на кубчета. Прехвърлят се в подходяща купа и добре се разбъркват. Залива се с добре разбитото кисело мляко и се украсява с цели череши.

Салата от череши и ябълки

Продукти: 4 ч. чаши череши, 4 големи ябълки, 200 г сметана, 3 суп. лъж. захар, 1 ч. лъж. ванилена захар

Черешите се почистват от костилките, ябълките се обелват. Нарязват се “на клечки”. Смесват се ябълките и черешите и добре се разбъркват. Сметаната се охлажда и се разбива на гъста пяна заедно със захарта и ванилената захар. Плодовете се заливат с разбитата сметана и се украсява с череши.

Пудинг

Продукти: 200 г череши, 200 г крутони, 60 г масло, 2 суп. лъж. захар, 3 яйца, 1 ч. чаша прясно мляко, 1/2 ч. чаша галета, лимонена кора на вкус.

Черешите се почистват от костилките. Крутоните се накисват в прясното мляко, изстискват се и се прекарват през едра цедка. Маслото се разбива със захарта до получаването на кремообразна маса. Добавят се черешите, разбитите жълтъци, претритите крутони, прясното мляко, настърганата лимонена кора и разбитите на сняг белтъци. Полученото тесто се прехвърля в тава за печене, която предварително е намазана с масло и поръсена с галета. Пече се в предварително загрята фурна до готовност.

Мус

Продукти: по 200 г череши и вишни без костилки, 2 суп. лъж. течен мед, 100 г орехови ядки.

Вишните и лъжичка мед, се разбиват с миксер. Изсипват се в подходяща салатена чиния, по края като пръстен. Черешите се разбиват с останалия мед и с тях се запълва средата на вишневия кръг. Поръсва се със смлените орехи и се оставя в хладилника за 30 минути.

1 от Малък Фермер на 18 юни 2017
Като чета какви са цените на черешите...можем да си приготвим бижута! :-)

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Кулинария
450
0

Продукти и начин на приготвяне:: Трийсет грама желатин заливаме с прясно мляко (200 мл) и оставяме настрани за около час. Изварата (700 г.), сметаната (250 г.

10593
0

* Изпраща ни я Юлия Кондакова от Варна Продукти: 500 г магданоз (листа и корени), 500 г целина (листа и корени), 500 г чесън, 1-2 люти чушки, 1 кг сладки чушки, 500 г доматена паста, 160 г (20 ч.

6543
0

Продукти: 3 кг зеле, 2 големи моркова, 2 суп. лъж. сол, 2 суп. лъж. захар, 1 литър вода. Приготвяне: Приготвяме марината, като във врящата вода разтваряме солта.

27801
0

Продукти: 3 кг зелени домати, които нарязваме на парчета,1 кг моркови, настъргани на едро ренде, 1 кг кромид луд, нарязан на полумесеци, 100 г сол, 400 мл растително масло, 300 г захар, 150 мл оцет,

8163
0

Необходими продукти: 500 г брашно, малка чаша олио, половин чаена чаша вода, половин чаена лъжичка сода бикарбонат, щипка сол, 500 г тиква, половин чаена чаша захар,

Още от Фермер
315
0

* Ако имате крушови дървета, следете за наличие на крушовия пъпкопробивач. Борбата с неприятеля е ефикасна само срещу възрастните форми в началото на есента.

279
0

При избор на прасковен сорт, начинаещите градинари трябва да се съобразят с подложката, на която е присадено дръвчето. Корените на прасковата са чувствителни на преовлажняване,

702
0

От нови видове овошки до миниатюрни люти чушки в саксия – всичко, което може да се засади и засее на двора или в градината, показва изложението „Цветна есен 2017“.

432
0

На 25 октомври ще се проведе второто заседание на Комитета по наблюдение на Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. Една от темите,

261
0

„Има сериозен пазар и това е причината много хора да се ориентират към отглеждането на лавандула и производството на масло. Във Франция има проблем с производството на лавандула и се освободи една

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софийският градски съд (СГС) постанови осъдителна присъда от 17 години лишаване от свобода по внесен от Софийска градска прокуратура (СГП) обвинителен акт спрямо Явор Димитров за извършени от него блудство и изнасилване, осъществени в условията на продължавана пристъпна дейност, съобщиха от прокуратурата. На 26.04.2017 г.

12 вече са задържаните за побоя над служители на горското стопанство в Баня, след като днес арестуваха още трима души, съобщи bTV. Служителите на Агенцията по горите опитали да спрат незаконно извозване на дървесина. На четирима ще бъде повдигнато обвинение и ги заплашва затвор от 3 до 10 г. за средна телесна повреда на служебно лице.

На 20 октомври съдът ще решава дали да го задържи за постоянно под стража Двата пожара в търговищкото село Здравец през последния месец, при които загинаха мъже на 80 и на 85 години, са били причинени умишлено, съобщиха днес от Апелативната прокуратура във Варна. Първоначално бе обявено, че най-вероятната причина за тях е късо съединение в старите

Отговор:Закъснение има, но индикативният график може да бъде променян. Това, което се знае е, че за първи път млади земеделски производители ще могат да подават заявления за европейско финансиране онлайн...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.