Черешите са нетраен и капризен плод. В пресен вид можем да им се радваме едва 10-12 дни, при това ако се съхраняват в хладилник. Ето защо голяма част от реколтата трябва бързо да се консервира. Черешите са особено подходящи за различни сладкиши, плодови салати и коктейли. От плодовете се приготвят компоти, сокове, сиропи, конфитюр и др.

Череши в собствен сок

Измитите и подсушени череши се насипват в стъклени буркани възможно най-плътно. Бурканите се пълнят до гърлото. Поставете в голям съд с вода за стерилизиране. Стерилизирайте 15-ина минути. Извадете бурканите от водата и оставете да изстинат с капака надолу. Препоръчетилно е черешите да са без костилки.

Сок

Зрелите череши се измиват, подсушават и смачкват. Получената каша се оставя да престои 4-5 часа, за да се запази ароматът на черешите. Прецежда се и се филтрира. Полученият сок се налива в бутилки, които се затварят плътно и се стерилизира 10 мин. след като заври водата. Сокът може да се приготви и по друг начин: След като се прецеди, се кипва в тенджера и горещ се налива в бутилки. След като се затворят плътно, бутилките се оставят да изстинат обърнати надолу. Съхранява се на тъмно и прохладно място.

Конфитюр

Продукти: 2,5 кг череши, 1 кг захар, 1 ч. чаша бяло сухо вино, 5 г лимонена киселина

Приготвяне: Черешите се измиват, подсушават и почистват от костилките. Прехвърлят се в подходяща тенджера и се посипват със захарта. Добавя се бялото вино. След 7-8 часа се поставя на котлон и се вари. Първоначално на слаб огън, а след това се увеличава температурата. Варите при непрекъснато бъркане до достигането на желаната гъстота на конфитюра. Няколко минути преди да се свали от котлона се прибавя лимонената киселина. Налива се още горещ в буркани, затваря се плътно и се оставя да изстине - бурканите да са с капака надолу.

Сладко

Продукти: 1,2 кг бели или червени череши, 5 г лимонена киселина; за сиропа - 1 кг захар, 300 г вода.

В кипящия сироп се пускат почистените от костилките череши и се варят 5-10 минути. Сваля се от котлона. След 4-5 часа се връща обратно на печката и сладкото се доварява. Няколко минути преди готовност се добавя лимонената киселина.

Плодова салата

Продукти: Шепа череши без костилките, по един портокал (може и мандарина), банан, ябълка и круша, 2 кивита, 2 суп. лъж. консервиран ананас, 1 бурканче плодово кисело мляко

Плодовете се почистват и се нарязват на кубчета. Прехвърлят се в подходяща купа и добре се разбъркват. Залива се с добре разбитото кисело мляко и се украсява с цели череши.

Салата от череши и ябълки

Продукти: 4 ч. чаши череши, 4 големи ябълки, 200 г сметана, 3 суп. лъж. захар, 1 ч. лъж. ванилена захар

Черешите се почистват от костилките, ябълките се обелват. Нарязват се “на клечки”. Смесват се ябълките и черешите и добре се разбъркват. Сметаната се охлажда и се разбива на гъста пяна заедно със захарта и ванилената захар. Плодовете се заливат с разбитата сметана и се украсява с череши.

Пудинг

Продукти: 200 г череши, 200 г крутони, 60 г масло, 2 суп. лъж. захар, 3 яйца, 1 ч. чаша прясно мляко, 1/2 ч. чаша галета, лимонена кора на вкус.

Черешите се почистват от костилките. Крутоните се накисват в прясното мляко, изстискват се и се прекарват през едра цедка. Маслото се разбива със захарта до получаването на кремообразна маса. Добавят се черешите, разбитите жълтъци, претритите крутони, прясното мляко, настърганата лимонена кора и разбитите на сняг белтъци. Полученото тесто се прехвърля в тава за печене, която предварително е намазана с масло и поръсена с галета. Пече се в предварително загрята фурна до готовност.

Мус

Продукти: по 200 г череши и вишни без костилки, 2 суп. лъж. течен мед, 100 г орехови ядки.

Вишните и лъжичка мед, се разбиват с миксер. Изсипват се в подходяща салатена чиния, по края като пръстен. Черешите се разбиват с останалия мед и с тях се запълва средата на вишневия кръг. Поръсва се със смлените орехи и се оставя в хладилника за 30 минути.