Какво да приготвим от черешите?

18 юни 2017
Кулинария
1
41040
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Черешите са нетраен и капризен плод. В пресен вид можем да им се радваме едва 10-12 дни, при това ако се съхраняват в хладилник. Ето защо голяма част от реколтата трябва бързо да се консервира. Черешите са особено подходящи за различни сладкиши, плодови салати и коктейли. От плодовете се приготвят компоти, сокове, сиропи, конфитюр и др.

Череши в собствен сок

Измитите и подсушени череши се насипват в стъклени буркани възможно най-плътно. Бурканите се пълнят до гърлото. Поставете в голям съд с вода за стерилизиране. Стерилизирайте 15-ина минути. Извадете бурканите от водата и оставете да изстинат с капака надолу. Препоръчетилно е черешите да са без костилки.

Сок

Зрелите череши се измиват, подсушават и смачкват. Получената каша се оставя да престои 4-5 часа, за да се запази ароматът на черешите. Прецежда се и се филтрира. Полученият сок се налива в бутилки, които се затварят плътно и се стерилизира 10 мин. след като заври водата. Сокът може да се приготви и по друг начин: След като се прецеди, се кипва в тенджера и горещ се налива в бутилки. След като се затворят плътно, бутилките се оставят да изстинат обърнати надолу. Съхранява се на тъмно и прохладно място.

Конфитюр

Продукти: 2,5 кг череши, 1 кг захар, 1 ч. чаша бяло сухо вино, 5 г лимонена киселина

Приготвяне: Черешите се измиват, подсушават и почистват от костилките. Прехвърлят се в подходяща тенджера и се посипват със захарта. Добавя се бялото вино. След 7-8 часа се поставя на котлон и се вари. Първоначално на слаб огън, а след това се увеличава температурата. Варите при непрекъснато бъркане до достигането на желаната гъстота на конфитюра. Няколко минути преди да се свали от котлона се прибавя лимонената киселина. Налива се още горещ в буркани, затваря се плътно и се оставя да изстине - бурканите да са с капака надолу.

Сладко

Продукти: 1,2 кг бели или червени череши, 5 г лимонена киселина; за сиропа - 1 кг захар, 300 г вода.

В кипящия сироп се пускат почистените от костилките череши и се варят 5-10 минути. Сваля се от котлона. След 4-5 часа се връща обратно на печката и сладкото се доварява. Няколко минути преди готовност се добавя лимонената киселина.

Плодова салата

Продукти: Шепа череши без костилките, по един портокал (може и мандарина), банан, ябълка и круша, 2 кивита, 2 суп. лъж. консервиран ананас, 1 бурканче плодово кисело мляко

Плодовете се почистват и се нарязват на кубчета. Прехвърлят се в подходяща купа и добре се разбъркват. Залива се с добре разбитото кисело мляко и се украсява с цели череши.

Салата от череши и ябълки

Продукти: 4 ч. чаши череши, 4 големи ябълки, 200 г сметана, 3 суп. лъж. захар, 1 ч. лъж. ванилена захар

Черешите се почистват от костилките, ябълките се обелват. Нарязват се “на клечки”. Смесват се ябълките и черешите и добре се разбъркват. Сметаната се охлажда и се разбива на гъста пяна заедно със захарта и ванилената захар. Плодовете се заливат с разбитата сметана и се украсява с череши.

Пудинг

Продукти: 200 г череши, 200 г крутони, 60 г масло, 2 суп. лъж. захар, 3 яйца, 1 ч. чаша прясно мляко, 1/2 ч. чаша галета, лимонена кора на вкус.

Черешите се почистват от костилките. Крутоните се накисват в прясното мляко, изстискват се и се прекарват през едра цедка. Маслото се разбива със захарта до получаването на кремообразна маса. Добавят се черешите, разбитите жълтъци, претритите крутони, прясното мляко, настърганата лимонена кора и разбитите на сняг белтъци. Полученото тесто се прехвърля в тава за печене, която предварително е намазана с масло и поръсена с галета. Пече се в предварително загрята фурна до готовност.

Мус

Продукти: по 200 г череши и вишни без костилки, 2 суп. лъж. течен мед, 100 г орехови ядки.

Вишните и лъжичка мед, се разбиват с миксер. Изсипват се в подходяща салатена чиния, по края като пръстен. Черешите се разбиват с останалия мед и с тях се запълва средата на вишневия кръг. Поръсва се със смлените орехи и се оставя в хладилника за 30 минути.

1 от Малък Фермер на 18 юни 2017
Като чета какви са цените на черешите...можем да си приготвим бижута! :-)

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Кулинария
2313
0

Необходими продукти: 500 г кайма, 1 бр. Яйце, 1 глава лук, 1 филия хляб напоена в прясно мляко, подправки - кимион, черен пипер, чубрица, 1 бр. варено яйце, 1 бр.

24552
0

Голите зелеви сарми са страхотна възможност да спестите време. Не е необходимо нито да ги завивате, нито да варите зелевите листа. Готвенето им е удоволствие.

1449
0

Продукти: 300 г филе от сьомга, 1 глава лук, 3-5 пресни гъби, 1 морков, 1 връзка пресен копър, 3 супени лъжици олио, черен пипер и сол на вкус Приготвяне: Филетата от сьомга се измиват добре,

11664
0

* Доказано, че народите, които консумират повече риба, страдат много по-малко от сърдечносъдови заболявания в сравнение с останалите. Рибата на първо място е източник на белтъчини.

6075
0

* Идеална гарнитура за предстоящия Никулден Продукти: 6 големи картофа, 3 ч. чаши брашно, 1 яйце, 2 ч. лъжици сол, олио за пържене Сварете картофите в подсолена вода.

Още от Фермер
1026
0

Ето и препоръчителните мерки на двамата американски пчелари, изредени според лекотата им за прилагане, описани от beesnatural.com Спираме подхранване със захарен сироп и подаване на каквито и да е

1386
0

Помещението трябва да е топло и сухо Така ще елиминирате проблеми при раждането и отглеждането на яретата от януари. Някои стопани дори може да се сдобият с ярета и около Нова година.

1503
0

От въведението сте разбрали нашето мнение, че по-малките на размер пчели са по-добият избор, твърдят американските пчелари Ед и Дии Ласби, информира beesnatural.

6984
0

За какво трябва да внимавате? Нарушенията в нормалното уриниране на котката са основен симптом на стрес при котката. Хормоните на стреса предизвикват възпаление на пикочния мехур,

1908
0

Анализаторите на Strategie Grains публикуваха първите си прогнози за реколтата от мека пшеница в ЕС през 2018/19 г., информира Зерно онлайн. По-слаба реколта от мека пшеница се прогнозира за

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2018”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Св . Синод дари нови два апарата за клиниката по детска онкохематология към ИСУЛ в петък. Парите за тях са събрани във втория етап на благотворителната инициатива "Деца рисуват за деца". В нея творби на малчугани от Националния конкурс "Възкресение Христово " се излагат на търг, а с парите от тях се помага на връстниците им в нужда.

l- Най-ценна е информацията за починал чужденец, от репатрацията се печелят поне 2000 евро - Грозният скандал с тялото на 16-годишния Костадин, убит на зебра, бил заради едни 100 лв.   От 100 до 400 евро стигат комисионите, които траурни агенции плащат за осигурен труп, твърдят запознати с гробарския бизнес.

Първите точки за България през новия сезон в световната купа по биатлон бяха спечелени от Владимир Илиев. В спринта на 10 км от III кръг, който се провежда в Анеси (Фр), 30-годишният троянец направи само една грешка при двете стрелби и зае 27-ата позиция. За нея се полагат 14 т. Преди 27-ото място на Илиев най-напред за България през тази

Отговор:От всички органични торове най-качествен е лумбрикомпостът, но е и най-скъп и трудно достъпен за хоби фермерите. Самата технология – преработка на почва, торф, компост, оборски тор, кухненски и...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.