Какво да приготвим от черешите?

18 юни 2017
Кулинария
1
34317
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Черешите са нетраен и капризен плод. В пресен вид можем да им се радваме едва 10-12 дни, при това ако се съхраняват в хладилник. Ето защо голяма част от реколтата трябва бързо да се консервира. Черешите са особено подходящи за различни сладкиши, плодови салати и коктейли. От плодовете се приготвят компоти, сокове, сиропи, конфитюр и др.

Череши в собствен сок

Измитите и подсушени череши се насипват в стъклени буркани възможно най-плътно. Бурканите се пълнят до гърлото. Поставете в голям съд с вода за стерилизиране. Стерилизирайте 15-ина минути. Извадете бурканите от водата и оставете да изстинат с капака надолу. Препоръчетилно е черешите да са без костилки.

Сок

Зрелите череши се измиват, подсушават и смачкват. Получената каша се оставя да престои 4-5 часа, за да се запази ароматът на черешите. Прецежда се и се филтрира. Полученият сок се налива в бутилки, които се затварят плътно и се стерилизира 10 мин. след като заври водата. Сокът може да се приготви и по друг начин: След като се прецеди, се кипва в тенджера и горещ се налива в бутилки. След като се затворят плътно, бутилките се оставят да изстинат обърнати надолу. Съхранява се на тъмно и прохладно място.

Конфитюр

Продукти: 2,5 кг череши, 1 кг захар, 1 ч. чаша бяло сухо вино, 5 г лимонена киселина

Приготвяне: Черешите се измиват, подсушават и почистват от костилките. Прехвърлят се в подходяща тенджера и се посипват със захарта. Добавя се бялото вино. След 7-8 часа се поставя на котлон и се вари. Първоначално на слаб огън, а след това се увеличава температурата. Варите при непрекъснато бъркане до достигането на желаната гъстота на конфитюра. Няколко минути преди да се свали от котлона се прибавя лимонената киселина. Налива се още горещ в буркани, затваря се плътно и се оставя да изстине - бурканите да са с капака надолу.

Сладко

Продукти: 1,2 кг бели или червени череши, 5 г лимонена киселина; за сиропа - 1 кг захар, 300 г вода.

В кипящия сироп се пускат почистените от костилките череши и се варят 5-10 минути. Сваля се от котлона. След 4-5 часа се връща обратно на печката и сладкото се доварява. Няколко минути преди готовност се добавя лимонената киселина.

Плодова салата

Продукти: Шепа череши без костилките, по един портокал (може и мандарина), банан, ябълка и круша, 2 кивита, 2 суп. лъж. консервиран ананас, 1 бурканче плодово кисело мляко

Плодовете се почистват и се нарязват на кубчета. Прехвърлят се в подходяща купа и добре се разбъркват. Залива се с добре разбитото кисело мляко и се украсява с цели череши.

Салата от череши и ябълки

Продукти: 4 ч. чаши череши, 4 големи ябълки, 200 г сметана, 3 суп. лъж. захар, 1 ч. лъж. ванилена захар

Черешите се почистват от костилките, ябълките се обелват. Нарязват се “на клечки”. Смесват се ябълките и черешите и добре се разбъркват. Сметаната се охлажда и се разбива на гъста пяна заедно със захарта и ванилената захар. Плодовете се заливат с разбитата сметана и се украсява с череши.

Пудинг

Продукти: 200 г череши, 200 г крутони, 60 г масло, 2 суп. лъж. захар, 3 яйца, 1 ч. чаша прясно мляко, 1/2 ч. чаша галета, лимонена кора на вкус.

Черешите се почистват от костилките. Крутоните се накисват в прясното мляко, изстискват се и се прекарват през едра цедка. Маслото се разбива със захарта до получаването на кремообразна маса. Добавят се черешите, разбитите жълтъци, претритите крутони, прясното мляко, настърганата лимонена кора и разбитите на сняг белтъци. Полученото тесто се прехвърля в тава за печене, която предварително е намазана с масло и поръсена с галета. Пече се в предварително загрята фурна до готовност.

Мус

Продукти: по 200 г череши и вишни без костилки, 2 суп. лъж. течен мед, 100 г орехови ядки.

Вишните и лъжичка мед, се разбиват с миксер. Изсипват се в подходяща салатена чиния, по края като пръстен. Черешите се разбиват с останалия мед и с тях се запълва средата на вишневия кръг. Поръсва се със смлените орехи и се оставя в хладилника за 30 минути.

1 от Малък Фермер на 18 юни 2017
Като чета какви са цените на черешите...можем да си приготвим бижута! :-)

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Кулинария
1350
0

Няма нужда предварително да се вари Количеството на продуктите е произволно, зависи какво количество искате да направите. Карфиолът се накъсва на розички.

30501
0

Продукти: 2 ч. чаши захар, 1 литър прясно мляко, 100 г масло, 1 ч.лъж. нишесте, 5 жълтъка Приготвяне: В малка тенджерка кипваме прясното мляко, към което сме прибавили маслото.

10521
0

Ако подправките се използват правилно, може не само да се насладите на вкусни ястия, но и да поддържате добро емоционално и физическо здраве. Ще ви представим някои от най-полезните подправки и

15615
0

Продукти (за 1 доза): 3 кг сини сливи, 1 кг захар, 6 листа индрише Приготвяне: Сливите се измиват и костилките им се отстраняват. Нарязват се на парченца,

24777
0

Имате празник, поканили сте гости, а вече от седмица се опитвате да сваляте килограми. Нищо страшно. Предлагаме ви меню, което ще задоволи и най-капризния вкус,

Още от Фермер
72
0

Ралито в световните цени на пролетната пшеница е отишло достатъчно далеч, при двугодишен връх от 6.75 USD/бушел, коментират анализатори от SG. Спрямо цената на меката червена пшеница в Чикаго,

108
0

„Поемам ангажимент за задълбочаване на сътрудничеството с представителите на научните и академични среди при предстоящото обсъждане на доклад за състоянието на горския сектор и набелязване на

360
0

Семената не трябва да надвишават 20% от дневната дажба, т.е. 4-5 слънчогледови семки на ден За съжаление все още не са изучени достатъчно и не са изяснени точните хранителни нужди на какаду,

126
0

Белгийските власти са открили смъртоносния щам H5N8 на птичия грип във ферма в южната част на страната и са установили трикилометрова зона около нея, в която е забранено да се транспортират птици и

135
0

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева връчи първите договори, сключени по Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След уморителния сезон в Италия с “Чивитанова”, с който стана шампион и носител на купата на страната, Цветан Соколов бе поуморен в някои от мачовете на националния отбор в Световната лига. Най-добрият волейболист на България обаче заслужи още едно признание след завършване на трите турнира от комерсиалната надпревара.

И тази седмица сме подготвили три книги в красив футляр на промоционална цена. В комплекта влизат „Алиса”, „Хайди” и „Тайната градина”. И трите книжки са част от списъците за лятно четене. Освен това са прекрасни, вдъхновяващ и незабравими романи, които всяка млада дама е добре да прочете. Алиса, Хайди и Мери са три малки момичетата с различни

Зейн Малик отмени планираните си концерти в Япония, като феновете ще получат обратно парите за купените билети, съобщава Контактмюзик, предава БТА. Изпълнителят на хита "Still Got Time" трябваше да изнесе няколко концерта в Япония миналата седмица, които бяха отменени през януари поради негови ангажименти със звукозаписи.

Отговор:Причините да не поникне бобът може да са най-различни. Зависи от качеството на семената, от почвата и влагата, от времето на засяване. Възможно е причината да е и някакъв вредител, който да е унищожил...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.