Предлагаме идея за отглеждане на краставици върху красиви арки, които можете сами да си направите от метални или дървени пръти.
Височината на арката трябва да е около 2 м, а ширината в основата – малко повече от метър. Количеството на прътите - по ваша преценка. Върху дъгите опънете мрежа с „кутийка“ около 20 см. По този начин краставиците с удоволствие „ще се катерят“ нагоре.

Краставиците се садят на три пъти: през април се садят вътре в арката, през май – отвън и после пак вътре. Разстоянието между растенията не трябва да е повече от 15 см. По този начин се получава своеобразен конвейер от ранни и късни зеленчуци.

Грижата за краставиците от тук нататък се състои в редовното им поливане в корените и в събирането на долните изсъхнали листа. Без поливане не трябва да се надявате на добра реколта.

Корените на краставиците са слаби и повърхностно разположени в най-горния слой на почвата, където и най-бързо пресъхват. Листата на растението са големи и изпаряват много вода. Това е и причината краставиците да се нуждаят от редовно и обилно поливане. В противен случай лианите изхвърлят цветовете и завръзите и реколта почти няма.

Някои начинаещи градинари правят грешката да премахват мъжките цветове. Така не само че не помагат, но пречат за получаването на по-добра реколта. Мъжките цветове са много важни за опрашването и ролята им е незаменима.

Друг въпрос е как да стимулираме появата на повече женски цветове. Това се прави чрез прищипваме между 5-и и 6-и лист (за повечето от сортовете). След прищипването стъблото се разклонява и по страничните разклонения се образуват нови и много (повече отколкото на главното стъбло) женски цветове.

Краставиците е добре да се берат сутрин, когато са най-твърди. Късат се внимателно, за да не се нарани основното стъбло. Късоплодните сортове (корнишоните) се берат всеки ден, а по-големите – през ден. Презрелите и уродливи плодове също се събират, за да не пречат на образуването на нови завръзи.

При отглеждането на краставици върху аркообразна конструкция се получава по-голяма продукция от единица площ в сравнение с традиционния метод на отглеждане. Освен това растенията не се травмират и не са притиснати едно към друго.