Докато доходите на българските фермери падат, в Румъния земеделските производители отчитат печалби, тъй като в рамките на една година цените на земеделската продукция в северната съседка са се покачили с цели 6 процента. В същото време в рамките на една година българските селскостопански стоки са поевтинели с 6,2%. Това показват данните на европейската статистика към първи януари 2016 спрямо януари 2015 г., които за първи път се представят на сайта на Европейската комисия, пише Sinor.bg

По инициатива на държавите членки Евростат разработи нов инструмент за наблюдение на цените на храните (връзката е външна), която визуализира развитието на цените на селскостопанските продукти, както и цените при вноса, производствените и потребителските цени, разбити по категории продукти и / или страна.

Инструментът може да покаже до каква степен се увеличават и намаляват цените от един етап на веригата за доставки до следващия, какво въздействие имат и колко бързо те се променят.

До момента са включени данните от първи януари 2005 г. до първи януари 2016 г., като се дава годишното изменение за всяка държава.

През януари миналата година се вижда, че в Европа само Германия и Румъния успяват да увеличат стойностите на суровата земеделска продукция. И двете държави отчитат ръст в цените от над 6%. Холандците също запазват положителни стойности на цените от 2%.
В същото време фермерите в Италия негодуват, защото цените са паднали с 6,6%, във Франция спадът е с 2,2% спрямо 2015 г. В Испания и Португалия също има леко поевтиняване от 1,2% и 2%.

От останалите източноевропейските държави сравнително добре се представя Унгария, където за една година земеделските стоки са поскъпнали с 2,7 на сто.

Ценовият ръст в Словакия е 1,6%, а в Полша – 0,5%. Чехия и Словения отчитат понижение в цените в агросектора.

Евростат прави сравнение и с цените на дребно, където също има интересно съотношение. В България например пазарните цени през 2016 г. са поскъпнали с 1% спрямо 2015 г., докато в Румъния на фона на високите аграрни цени се отбелязва поевтиняване на крайната продукция в магазините. За една година тези цени падат с 5,6%.

В останалите европейски държави има леко поскъпване на крайната продукция, което се движи от 0,4 до 2,2%.