Създаване на общоевропейска система от правила за движението на селскостопански машини по обществените пътища е поискало тази седмица от Еврокомисията Обединение на европейски производители на техника. Това съобщава най-големият ирландски портал за фермерски новини „Агриленд“. Електронното издание се позовава на съобщение от CEMA (Европейската асоциация на производителите и търговците на агротехника).

Обединението на представителните организации е отправило предложения до Европейската комисия в понеделник (12 юни) преди планираната работна сесия в Брюксел, която се проведе на 14 юни и по време на която Комисията, представители на държавите-членки, заинтересовани страни и браншови организации са обсъдили варианти за хармонизиране на правилата.

По същество това означава, че трябва да се създаде една единна европейска система за одобрение на селскостопански машини (например комбайни, телескопични товарачи, багери, трактори-косачки и други), която да разреши използването им по пътищата в Европа, без да се налагат допълнителни национални технически изисквания.

В момента, за да се движат по републиканските пътища, машините трябва да получат разрешение във всяка отделна страна-членка на Европейския съюз и трябва да отговарят на условия за съвместимост по различните национални наредби за светлини, тегло, спирачки, сигнализиране и широчина.

Тези различни индивидуали правила се считат за „скъпи“, „тромави“ и „ненужни за производителите и потребителите“, по описание на СЕМА.

Предложенията за промени се случват преди официалното предложение на Комисията за изменение на съществуващто законодателство, което се очаква да бъде отправено през 2018г.

Предложенията на браншовите организации включват нова система за одобрения, минимизиране на бюрокрацията и съществуващи законодателни актове, както и варианти как да изглеждат хармонизираните стандарти при завършване на преговорите.