Добре изсушеното сено се балира направо на нивите

16 юни 2017
Животновъдство
0
3888
 

Загубите при сеното от поройните дъждове може да достигнат до 20%. Поначало при сушенето и съхраняването на фуражите се наблюдава по-малко или повече намаляване на някои хранителни вещества, напомнят специалистите.

Използваната у нас практика при прибиране на сеното е най-често с машинно косене. Следва събиране, балиране и транспортиране на сеното и сламата, благодарение на което се получава продукция с високи качества и хранителни стойности. По-голямо внимание се обръща на балирането на бобовите сена. Ако те са изсъхнали много, при балирането листата опадват. Ако се балират при влажност около 25%, балите не се стягат много, сеното е по-рехаво и доизсъхва бързо - на ливадите или в сеновалите. Балите в сеновалите се подреждат на разстояние една от друга, за предпочитане шахматно, за да се проветряват.

Ранно окосеното сено в някои страни и райони с повече валежи не може да се изсуши напълно. Ето защо специалистите предлагат различни начини за изсушаване. Един от по-икономичните начини за

доизсушаването е чрез вентилаторни сушилни

Върху пода на помещението се поставят продупчени тръби. Върху тях се монтират дървени скари, върху които се напластява полуизсушеното сено с влажност до 40%. С мощни вентилатори се нагнетява сух топъл или студен въздух. Сеното трябва да се изсуши до 5-7 дни, защото има опасност да мухляса.
Да се има предвид обаче, че: загубите при изсушаването на сеното с топъл въздух са около 15%; при доизсушаване със студен въздух загубите са около 20%.

В страните с развито животновъдство и специализирано производство на груби фуражи сената, предимно от бобовите култури, се изсушават в сушилни до снижаване на влагата под 22%, след което се смила за сенно брашно за нуждите на фуражната промишленост или се предоставя на домашните животни като концентриран фураж. По този начин потребността от складова база (сеновали) се намалява до 25-30%.
След косенето поради различни фактори в сеното могат да се получат значителни загуби. Едната е загуби на хранителни вещества при приготвянето на сеното. При сушенето и прибирането му се наблюдават по-малко или повече загуби на някои хранителни вещества. Те се характеризират обикновено в три групи: 1). Загуба на листа и други части поради изронване или начупване; 2). Загуби причинени от ферментации или избелване. 3). Загуби от извличане на разтворими хранителни вещества.

Изронване на листата и начупване на стеблата са най-значими при бобовите растения. Листата им, които имат по-малко влакнини в сравнение с житните, имат по-висока хранителна стойност, тъй като са по-богати на протеин, каротин, витамини и минерални вещества.

Сушенето на сеното на полето винаги е съпроводено с различни ферментациони процеси, вкл. и дишането. Затова и някои хранителни вещества, предимно въглехидратите, се окисляват, разпадат до въглероден диоксид и вода и губят хранителната си стойност като фураж. Успоредно с това се разрушават каротиноидите и някои витамини. При топло, сухо време и бързо изсушаване на сеното, с намаляване на водното съдържание под 30% ферментациите почти намаляват и загубите са по-малки, до 5-10%.

При дългото престояване на слънце сеното избелява значително, което означава, че каротинът е изгубен почти напълно. Жълтото и кафявото (пострадало от загряването) сено са бедни на каротин.

Загубите от ферментацията продължават и след складирането в сеновала, но в много слаба форма, в рамките на 5-7% при добре изсушеното сено. Най-големи загуби причиняват силните, продължителни дъждове особено когато сеното е на пластове на полето поради измиване. Растенията поемат вода, набъбват, хранителните вещества се извличат по-лесно и загубите на протеин и безазотни хранителни вещества могат да надминат 20%. При слаб дъжд, ако сеното не поеме вода, загубите са по-малко. Счита се, че при по-кратко дъждовно време е по-добре окосената трева да се остави на откоси, докато спрат дъждовете. Когато дъждовете са силни и продължителни загубите са много големи, поради загниване на сеното.

При прибирането на сеното по различни начини загубите при бобовите могат да достигнат 20-30%, а при житните 10-20%. В недостатъчно изсушени сена и други фуражи, съдържащи повече влага, настъпва бърза ферментация, при която се отделя висока температура, сеното започва да се овъглява и може дори да се самозапали.
Американски автори предлагат различни начини за определяне влажността на сеното преди складирането. Хваща се стиска сено в ръка и се извива малко. Ако стеблата са крехки, малко чупливи и няма влага, те могат да се складират.

Друг начин е, като се вземе средна проба от сеното и се смачква, за да се оронят листата. От средата се взема част, колкото да влезе в един буркан. Към него се прибавят две чаени лъжички сол, бурканът се затваря, разтърсва се 100 пъти и се обръща с капака надолу, върху който пада солта. Ако сеното е сухо, солта ще бъде на малки зрънца, но при съдържание на вода над 25 %, солта ще поеме вода и ще се образуват бучици.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
1161
0

Нова фуражна добавка, разработена наскоро от група швейцарски учени в рамките на съвместен проект с частния бизнес от Великобритания, може да даде сериозен принос в борбата с глобалното затопляне

3393
0

Помощ, в градината ми рови свиня! С тези думи разтревожен германец от гр. Морбах вика полицията, след като открива в цветната си леха голяма свиня, съобщава Top agrar.

4707
0

Очаква се през 2019 г. в Германия да влезе в сила забраната за кастрация на прасетата без наркоза. Според земеделския министър на Бавария Хелмут Брунер на практика това може да се случи,

1521
0

Според аналитиците на Rabobank увеличението на изкупните цени на млякото в ЕС може да продължи до края на годината, съобщава The Dairy News. Според доклада на Rabobank през второто тримесечие на

4410
0

Двадесетгодишният фермер Каха Абулидзе от високопланински грузински район Тушетия стана един от победител в престижния международен фестивал на сиренето The State of the raw milk в италианския град

Още от Фермер
369
0

* Ако имате крушови дървета, следете за наличие на крушовия пъпкопробивач. Борбата с неприятеля е ефикасна само срещу възрастните форми в началото на есента.

315
0

При избор на прасковен сорт, начинаещите градинари трябва да се съобразят с подложката, на която е присадено дръвчето. Корените на прасковата са чувствителни на преовлажняване,

720
0

От нови видове овошки до миниатюрни люти чушки в саксия – всичко, което може да се засади и засее на двора или в градината, показва изложението „Цветна есен 2017“.

432
0

На 25 октомври ще се проведе второто заседание на Комитета по наблюдение на Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. Една от темите,

261
0

„Има сериозен пазар и това е причината много хора да се ориентират към отглеждането на лавандула и производството на масло. Във Франция има проблем с производството на лавандула и се освободи една

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

До края не е имало ясна диагноза за болестта на починалата на 44 години певица Андрония Попова-Рони. Подозирали са автоимунно заболяване, но докрай не е имало точна диагноза. Това научи "24 часа" от колежката й Вера Шандел от Sentimental Swingers. "Надяваме се да отиде на по-добро място", казаха колежките й от групата.

Руският секс гуру Митрадевананда Свами  е бил транспортиран от бургаския в софийския затвор при изключителна конспиративност на 17 октомври. В момента той изчаква да бъде екстрадиран в Русия, където се разследва като лидер на престъпна група.Тя извършвала сексуални извращения с деца и експлоатирала млади жени,

Софийският градски съд (СГС) постанови осъдителна присъда от 17 години лишаване от свобода по внесен от Софийска градска прокуратура (СГП) обвинителен акт спрямо Явор Димитров за извършени от него блудство и изнасилване, осъществени в условията на продължавана пристъпна дейност, съобщиха от прокуратурата. На 26.04.2017 г.

Отговор:Закъснение има, но индикативният график може да бъде променян. Това, което се знае е, че за първи път млади земеделски производители ще могат да подават заявления за европейско финансиране онлайн...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.