Добре изсушеното сено се балира направо на нивите

16 юни 2017
Животновъдство
0
1845
 

Загубите при сеното от поройните дъждове може да достигнат до 20%. Поначало при сушенето и съхраняването на фуражите се наблюдава по-малко или повече намаляване на някои хранителни вещества, напомнят специалистите.

Използваната у нас практика при прибиране на сеното е най-често с машинно косене. Следва събиране, балиране и транспортиране на сеното и сламата, благодарение на което се получава продукция с високи качества и хранителни стойности. По-голямо внимание се обръща на балирането на бобовите сена. Ако те са изсъхнали много, при балирането листата опадват. Ако се балират при влажност около 25%, балите не се стягат много, сеното е по-рехаво и доизсъхва бързо - на ливадите или в сеновалите. Балите в сеновалите се подреждат на разстояние една от друга, за предпочитане шахматно, за да се проветряват.

Ранно окосеното сено в някои страни и райони с повече валежи не може да се изсуши напълно. Ето защо специалистите предлагат различни начини за изсушаване. Един от по-икономичните начини за

доизсушаването е чрез вентилаторни сушилни

Върху пода на помещението се поставят продупчени тръби. Върху тях се монтират дървени скари, върху които се напластява полуизсушеното сено с влажност до 40%. С мощни вентилатори се нагнетява сух топъл или студен въздух. Сеното трябва да се изсуши до 5-7 дни, защото има опасност да мухляса.
Да се има предвид обаче, че: загубите при изсушаването на сеното с топъл въздух са около 15%; при доизсушаване със студен въздух загубите са около 20%.

В страните с развито животновъдство и специализирано производство на груби фуражи сената, предимно от бобовите култури, се изсушават в сушилни до снижаване на влагата под 22%, след което се смила за сенно брашно за нуждите на фуражната промишленост или се предоставя на домашните животни като концентриран фураж. По този начин потребността от складова база (сеновали) се намалява до 25-30%.
След косенето поради различни фактори в сеното могат да се получат значителни загуби. Едната е загуби на хранителни вещества при приготвянето на сеното. При сушенето и прибирането му се наблюдават по-малко или повече загуби на някои хранителни вещества. Те се характеризират обикновено в три групи: 1). Загуба на листа и други части поради изронване или начупване; 2). Загуби причинени от ферментации или избелване. 3). Загуби от извличане на разтворими хранителни вещества.

Изронване на листата и начупване на стеблата са най-значими при бобовите растения. Листата им, които имат по-малко влакнини в сравнение с житните, имат по-висока хранителна стойност, тъй като са по-богати на протеин, каротин, витамини и минерални вещества.

Сушенето на сеното на полето винаги е съпроводено с различни ферментациони процеси, вкл. и дишането. Затова и някои хранителни вещества, предимно въглехидратите, се окисляват, разпадат до въглероден диоксид и вода и губят хранителната си стойност като фураж. Успоредно с това се разрушават каротиноидите и някои витамини. При топло, сухо време и бързо изсушаване на сеното, с намаляване на водното съдържание под 30% ферментациите почти намаляват и загубите са по-малки, до 5-10%.

При дългото престояване на слънце сеното избелява значително, което означава, че каротинът е изгубен почти напълно. Жълтото и кафявото (пострадало от загряването) сено са бедни на каротин.

Загубите от ферментацията продължават и след складирането в сеновала, но в много слаба форма, в рамките на 5-7% при добре изсушеното сено. Най-големи загуби причиняват силните, продължителни дъждове особено когато сеното е на пластове на полето поради измиване. Растенията поемат вода, набъбват, хранителните вещества се извличат по-лесно и загубите на протеин и безазотни хранителни вещества могат да надминат 20%. При слаб дъжд, ако сеното не поеме вода, загубите са по-малко. Счита се, че при по-кратко дъждовно време е по-добре окосената трева да се остави на откоси, докато спрат дъждовете. Когато дъждовете са силни и продължителни загубите са много големи, поради загниване на сеното.

При прибирането на сеното по различни начини загубите при бобовите могат да достигнат 20-30%, а при житните 10-20%. В недостатъчно изсушени сена и други фуражи, съдържащи повече влага, настъпва бърза ферментация, при която се отделя висока температура, сеното започва да се овъглява и може дори да се самозапали.
Американски автори предлагат различни начини за определяне влажността на сеното преди складирането. Хваща се стиска сено в ръка и се извива малко. Ако стеблата са крехки, малко чупливи и няма влага, те могат да се складират.

Друг начин е, като се вземе средна проба от сеното и се смачква, за да се оронят листата. От средата се взема част, колкото да влезе в един буркан. Към него се прибавят две чаени лъжички сол, бурканът се затваря, разтърсва се 100 пъти и се обръща с капака надолу, върху който пада солта. Ако сеното е сухо, солта ще бъде на малки зрънца, но при съдържание на вода над 25 %, солта ще поеме вода и ще се образуват бучици.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
11133
0

Ако в практиката си европейските свиневъди използват цинков оксид във фуража на отбитите прасета за контрол на диарията, ще им се наложи да започнат да му търсят алтернатива, напомня Pig Progress.

13698
0

От 1 юли грузинските млекопреработватели няма да могат да използват сухо мляко, ако искат върху млечните им продукти да пише сирене или кашкавал. Това предвиждат промени в техническия регламент "За

3708
0

Догодина в Дания стартира Национален проект за проследяване на разпространението на язвата на стомаха сред свинете майки, съобщава All About Feed. Планирано е да се проучи ефектът на заболяването

6417
0

Целият експорт на бразилско птиче месо в Европа ще се проверява за наличие на салмонела в съответствие с новите, по-строги правила, въведени от Еврокомисията.

1269
0

Кооперации стават все по-важни във времето на променящите се селскостопански пазари и глобалната конкуренция. Като обединяват усилията си за съвместно излизане на пазара и съвместно предприемачество,

Още от Фермер
63
0

Ралито в световните цени на пролетната пшеница е отишло достатъчно далеч, при двугодишен връх от 6.75 USD/бушел, коментират анализатори от SG. Спрямо цената на меката червена пшеница в Чикаго,

108
0

„Поемам ангажимент за задълбочаване на сътрудничеството с представителите на научните и академични среди при предстоящото обсъждане на доклад за състоянието на горския сектор и набелязване на

351
0

Семената не трябва да надвишават 20% от дневната дажба, т.е. 4-5 слънчогледови семки на ден За съжаление все още не са изучени достатъчно и не са изяснени точните хранителни нужди на какаду,

126
0

Белгийските власти са открили смъртоносния щам H5N8 на птичия грип във ферма в южната част на страната и са установили трикилометрова зона около нея, в която е забранено да се транспортират птици и

135
0

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева връчи първите договори, сключени по Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След уморителния сезон в Италия с “Чивитанова”, с който стана шампион и носител на купата на страната, Цветан Соколов бе поуморен в някои от мачовете на националния отбор в Световната лига. Най-добрият волейболист на България обаче заслужи още едно признание след завършване на трите турнира от комерсиалната надпревара.

И тази седмица сме подготвили три книги в красив футляр на промоционална цена. В комплекта влизат „Алиса”, „Хайди” и „Тайната градина”. И трите книжки са част от списъците за лятно четене. Освен това са прекрасни, вдъхновяващ и незабравими романи, които всяка млада дама е добре да прочете. Алиса, Хайди и Мери са три малки момичетата с различни

Зейн Малик отмени планираните си концерти в Япония, като феновете ще получат обратно парите за купените билети, съобщава Контактмюзик, предава БТА. Изпълнителят на хита "Still Got Time" трябваше да изнесе няколко концерта в Япония миналата седмица, които бяха отменени през януари поради негови ангажименти със звукозаписи.

Отговор:Причините да не поникне бобът може да са най-различни. Зависи от качеството на семената, от почвата и влагата, от времето на засяване. Възможно е причината да е и някакъв вредител, който да е унищожил...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.