Добре изсушеното сено се балира направо на нивите

16 юни 2017
Животновъдство
0
2916
 

Загубите при сеното от поройните дъждове може да достигнат до 20%. Поначало при сушенето и съхраняването на фуражите се наблюдава по-малко или повече намаляване на някои хранителни вещества, напомнят специалистите.

Използваната у нас практика при прибиране на сеното е най-често с машинно косене. Следва събиране, балиране и транспортиране на сеното и сламата, благодарение на което се получава продукция с високи качества и хранителни стойности. По-голямо внимание се обръща на балирането на бобовите сена. Ако те са изсъхнали много, при балирането листата опадват. Ако се балират при влажност около 25%, балите не се стягат много, сеното е по-рехаво и доизсъхва бързо - на ливадите или в сеновалите. Балите в сеновалите се подреждат на разстояние една от друга, за предпочитане шахматно, за да се проветряват.

Ранно окосеното сено в някои страни и райони с повече валежи не може да се изсуши напълно. Ето защо специалистите предлагат различни начини за изсушаване. Един от по-икономичните начини за

доизсушаването е чрез вентилаторни сушилни

Върху пода на помещението се поставят продупчени тръби. Върху тях се монтират дървени скари, върху които се напластява полуизсушеното сено с влажност до 40%. С мощни вентилатори се нагнетява сух топъл или студен въздух. Сеното трябва да се изсуши до 5-7 дни, защото има опасност да мухляса.
Да се има предвид обаче, че: загубите при изсушаването на сеното с топъл въздух са около 15%; при доизсушаване със студен въздух загубите са около 20%.

В страните с развито животновъдство и специализирано производство на груби фуражи сената, предимно от бобовите култури, се изсушават в сушилни до снижаване на влагата под 22%, след което се смила за сенно брашно за нуждите на фуражната промишленост или се предоставя на домашните животни като концентриран фураж. По този начин потребността от складова база (сеновали) се намалява до 25-30%.
След косенето поради различни фактори в сеното могат да се получат значителни загуби. Едната е загуби на хранителни вещества при приготвянето на сеното. При сушенето и прибирането му се наблюдават по-малко или повече загуби на някои хранителни вещества. Те се характеризират обикновено в три групи: 1). Загуба на листа и други части поради изронване или начупване; 2). Загуби причинени от ферментации или избелване. 3). Загуби от извличане на разтворими хранителни вещества.

Изронване на листата и начупване на стеблата са най-значими при бобовите растения. Листата им, които имат по-малко влакнини в сравнение с житните, имат по-висока хранителна стойност, тъй като са по-богати на протеин, каротин, витамини и минерални вещества.

Сушенето на сеното на полето винаги е съпроводено с различни ферментациони процеси, вкл. и дишането. Затова и някои хранителни вещества, предимно въглехидратите, се окисляват, разпадат до въглероден диоксид и вода и губят хранителната си стойност като фураж. Успоредно с това се разрушават каротиноидите и някои витамини. При топло, сухо време и бързо изсушаване на сеното, с намаляване на водното съдържание под 30% ферментациите почти намаляват и загубите са по-малки, до 5-10%.

При дългото престояване на слънце сеното избелява значително, което означава, че каротинът е изгубен почти напълно. Жълтото и кафявото (пострадало от загряването) сено са бедни на каротин.

Загубите от ферментацията продължават и след складирането в сеновала, но в много слаба форма, в рамките на 5-7% при добре изсушеното сено. Най-големи загуби причиняват силните, продължителни дъждове особено когато сеното е на пластове на полето поради измиване. Растенията поемат вода, набъбват, хранителните вещества се извличат по-лесно и загубите на протеин и безазотни хранителни вещества могат да надминат 20%. При слаб дъжд, ако сеното не поеме вода, загубите са по-малко. Счита се, че при по-кратко дъждовно време е по-добре окосената трева да се остави на откоси, докато спрат дъждовете. Когато дъждовете са силни и продължителни загубите са много големи, поради загниване на сеното.

При прибирането на сеното по различни начини загубите при бобовите могат да достигнат 20-30%, а при житните 10-20%. В недостатъчно изсушени сена и други фуражи, съдържащи повече влага, настъпва бърза ферментация, при която се отделя висока температура, сеното започва да се овъглява и може дори да се самозапали.
Американски автори предлагат различни начини за определяне влажността на сеното преди складирането. Хваща се стиска сено в ръка и се извива малко. Ако стеблата са крехки, малко чупливи и няма влага, те могат да се складират.

Друг начин е, като се вземе средна проба от сеното и се смачква, за да се оронят листата. От средата се взема част, колкото да влезе в един буркан. Към него се прибавят две чаени лъжички сол, бурканът се затваря, разтърсва се 100 пъти и се обръща с капака надолу, върху който пада солта. Ако сеното е сухо, солта ще бъде на малки зрънца, но при съдържание на вода над 25 %, солта ще поеме вода и ще се образуват бучици.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
10791
0

Малцина животновъди знаят, че слезът (Malva sylvestris), известен още камиляк, е отличен фураж за селскостопанските животни. По съдържание на протеин той не отстъпва на детелината и люцерната,

8694
0

Безпогрешната им ориентация е благодарение на "вътрешен" магнитен компас. Кравите по някакъв начин разпознават посоките и застават или към север, или към юг, когато пасат, смятат учени,

8262
0

Жребецът хрупа всеки ден по една копа сено. Кандидатът за Гинес се казва Дигер и е признат за най-високия английски кон. Дигер е Клейдесдалска порода тежковози.

9252
0

По данни на Еврокомисията освен в птицефермите в Холандия отровното средство против външни паразити (съдържащо фипронил) е било използвано в Белгия, в Германия и във Франция.

7551
0

Пернатите животни виждат повече цветове и нюанси и възприемат ултравиолетовите лъчи. Според биолозите яркото оперение на птиците е главно средство за привличане на противоположния пол.

Още от Фермер
3582
0

Прочетете ги на едно място - от тях зависи качеството на напитката Очаквайки стихването на жегите много домашни майстори на ракия вече стягат съдове и обмислят направата и изваряването на качествена

108
0

Добри са условията за туризъм в западните планини, времето в планините в Централна България е лошо. Това съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) при Българския червен кръст (БЧК),

180
0

Жълт код за силен вятър е обявен за цялото Черноморие, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Преди обед ще има северозападен вятър с пориви до 20

4041
0

С нея се просветлява короната Лятна резитба на овощните дръвчета се извършва през вегетационния период. Това става през летните месеци - юли и август.

1485
0

Развиват се бързо и без много грижи Гергана Младенова Код жълто са слънчогледите, варианти на които красят и цветните градини през август. Нисички или много високи,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-много пари харчим за храна. Това показва националната статистика за второто тримесечие на 2017 година. След това са разход за жилище, на трето място данъци и социални осигуровки, последвани от тези за транспорт и съобщения. Оказва се, че ваканциите далеч не са сред водещите харчове. Потреблението нараства с малко над 11% сравнение с миналата

Четири жалби до полицията и прокуратурата, поредица обаждания на 112 и ограничителна заповед не успяха да спасят 42-годишната Елена от нейния съпруг. Преди дни жената беше застреляна от упор с четири куршума пред очите на най-добрата й приятелка и много свидетели от 64-годишния си съпруг. Миролюба Бенатова представи по Нова тв историята на тази

Руски турист се е удавил в морето в района на местността Косата, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Бургас. Вчера около 12.06 часа в Районно управление „Полиция” – Поморие е получено съобщение за това, че в морето край пясъчната ивица в местността Косата, разположена между Поморие и Ахелой, е открит труп на 66-годишен руски турист с инициали

Отговор:Изтеглянето на стъблата може да е в резултат на неблагоприятни условия на средата, както и при гъсто засаждане на растенията. Едностранчиво азотно торене също може да е проблем. Сега е препоръчително...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.