При обработка на фуражите не убивайте "добрите" бактерии

18 юни 2017
Животновъдство / Полезни съвети
0
5310
 

От ключово значение е използването на висококачествени източници на протеин, потискане развитието на плесени и контрол на микотоксините.

От 1 януари 2006 г. в целия ЕС влезе в сила забраната върху употребата на антибиотици като стимулатори на растежа в храните за животни. Въпреки това някои страни, които не са членки на ЕС, все още работят по ефективното премахване на антимикробни вещества от животинските дажби. Затова много навременно идват съветите на специалистите от Европейския ветеринарен съюз (Food and Veterinary Office - FVO) и техните колеги от Федерацията на ветеринарите в Европа (FVE). Те препоръчват шест начина за оптимизиране качеството и безопасността на фуражите. А що се отнася до използването на антибиотици, препоръката на европейските ветеринарни специалисти за в бъдеще е те да се прилагат само за болни животни.
Антибиотиците са били широко използвани в производството на животинска продукция в продължение на десетилетия в световен мащаб. През 2006 г. вече не е позволено използването им в ЕС за насърчаване на растежа. Но извън ЕС дебатът за намаляване на антимикробните вещества в храните за животни продължава. Като цяло резултатът все още не е така категорично изразена забраната извън Евросъюза. В това отношение Европа може да предложи своя опит

как да се избегне използването на антимикробни вещества във фуражите:

използването на висококачествени източници на протеин; инхибиране на плесените и контрол на микотоксините; топлинна обработка; подкисляване на фуража; включването на пробиотици/пребиотици.

Плюсовете за храносмилането

Използването на висококачествени протеинови източници ще помогне на храносмилането в тънките черва и ще намали ферментацията в дебелото черво. Европейските ветеринари са категорични, че селективно направеният избор на оптимални източници на протеини е първата стъпка към намаляване на антибиотици във фуражите.

Мокотоксините

Въпреки че съдържанието на микотоксини във фуражите все още в някои страни не предизвиква тревога, доказано е, че влиянието им върху производителността на животните е съществено. Формите, които произвеждат тези токсини, имат отрицателно въздействие върху хранителната стойност на фуражите. Затова нивата на токсините във фуражите трябва да са под непрекъснат контрол, тъй като от тях зависи оптималната производителност на животните.

Термична обработка на фуражите

Използването на топлина обработка (в комбинация с налягане) елиминира потенциално бактериално замърсяване на фуражите и увеличава наличието на хранителни вещества. Термична обработка е много ефективен начин за подобряване на безопасността на фуражите и хранителната им стойност. Но има някои фактори, които трябва да бъдат взети предвид. От една страна, към разходите се добавя цената на отоплението на фуражите. Обичайната практика е да се използват температури от 80-85 градуса. Увеличаването на температурата с пет градуса може да увеличи разходите за енергия с 30%. Другият проблем, който трябва да се има предвид, е

рискът от повторно замърсяване с патогени след топлинна обработка

Охладителната система, както и прахта във фуражните заводи са потенциални рискови фактори за заразяване на фуражи.

Повишаването на киселинното съдържание

Използването на органични киселини е един от най-добрите начини за обеззаразяване на фуражите. Има много различни продукти и смеси, които са достъпни. Намаляването на нивото на рН в храните и стомаха и антибактериалните ефекти на тези киселини ще подобрят храносмилането. Скорошно проучване показа, че комбинирането на топлинна обработка и органични киселини оказва върху фуражите мощен обеззаразяващ ефект. Това проучване също показа голямо разнообразие в ефикасността между различни окислители. Комбинацията от органични киселини и специфични съществени компоненти на петрола обеззаразява фуража в много висока степен.

Има различни начини за мелене или нарязване на зърна във фуражите

Ключът е да се намери оптимален баланс между смилаемост и стимулиране на перисталтиката на червата. Лесно смилаемите компоненти ще подобрят храносмилането, но в същото време намаляват времето на преминаване в червата, което може да доведе до хранителна диария. По-груби компоненти като грубо нарязани зърна са по-лесни за смилане, обаче намалява времето на преминаване в червата, стимулира перисталтичното движение на червата и увеличава ферментацията в черва.

Пробиотици / пребиотици

Специалистите от Европейския ветеринарен съюз (Food and Veterinary Office - FVO) и техните колеги от Федерацията на ветеринарите в Европа (FVE) предлагат друг начин да погледнем на бактерии. Да не убиваме лошите, а да насърчим добрите, е техният съвет. Това може да бъде направено с използването на про- и пребиотици. Все още има много въпроси без отговор за ефектите, но използването на тези продукти се увеличава.

Пробиотиците са "добрите" бактерии, които колонизират червата и спомагат за поддържане на здравословна микрофлора. Пребиотиците са хранителни вещества за микрофлора. Стимулиране на правилните чревни бактерии като лактобацили може да помогне да се поддържа добър баланс на флората. Недостатъкът на тези продукти може да бъде, че стимулирайки червата, хранителната ефективност спада поради нарасналото търсене на енергия от микрофлората. Така че използването на пребиотици винаги ще бъде въпрос на баланс и регулиране за всяка конкретна ситуация.

Съпротива срещу използването на антибиотици без нужда

През последните години се наблюдава разрастване на яростна дискусия против използването на антибиотиците като хормон на растежа или като стандартен инструмент за управление. В резултат на прекомерното използване на антибиотиците в животновъдство са все по-честите случаи на резистентност при хората спрямо различни видове болестотворни бактерии. Борбата с някои патогени става все по-трудна. Добрите бактерии в червата на животните също са засегнати от антибиотиците.

Поглед към плюсовете и минусите на антибиотици

Разумно е да се търсят алтернативи, за да се борят с опасните бактерии и да възстановяват здравето на животните при заболявания. Затова призивът на европейските ветеринарни лекари е да се използват антибиотици, когато наистина животните се нуждаят от тях, т.е. когато животните страдат от бактериални заболявания.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство / Полезни съвети
2709
0

Хипогликемия при прасетата е заболяване, проявяващо се със значително намаление на съдържанието на захар в кръвта. Заболяването е животозастрашаващо.

2331
0

Кокошките има особено възприемане на различните цветове. Птичият свят също е разноцветен като за нас, хората, но за кокошката е по-важна яркостта на окраската.

5328
0

Новопридобитите прасета се сблъскват с известни проблеми. Първо, всяко животно трябва да открие своето място за хранене. Дали ще успее да го направи на тъмно?

7785
0

Специалистите напомнят, че наличието на бозаещо теле потиска настъпването на еструс (разгонване) при кравата. Правилното функциониране на храносмилането и минималната загуба на тегло поддържат добър

7407
0

При повишаване на температурата в свинефермата, животните започват да се чувстват некомфортно, вследствие на което може да започнат да си играят нипелните поилки.

Още от Фермер
108
0

Ще преобладава слънчево и отново топло време. През деня ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, главно в следобедните часове,

2592
0

Държавен фонд „Земеделие“ преведе още 17 343 703 милиона лева от мярка 214 „Агроекологични плащания“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г.

630
0

„Системите за производство на суровини и храни е необходимо да бъдат адаптирани към новите екологични предизвикателства и обществени очаквания. Те включват насърчаване на по-здравословни начини на

792
0

Производството на зимна пшеница в Германия през тази година ще намалее до 23,4 милиона тона, което е с 3% по-ниско от предходната година. Това съобщават от Асоциацията на кооперациите на германските

13500
0

Два кораба с натоварено сорго, промениха курса си в Индийския океан, след като Китай наложи висока тарифа върху доставките на зърно от САЩ, предаде Bloomberg.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Американският президент Доналд Тръмп посрещна френския си колега Еманюел Макрон на първата държавна вечеря, организирана от правителството му, предаде Асошиейтед прес. При пристигането си Еманюел и Брижит Макрон си размениха прегръдки и целувки с Доналд Тръмп и съпругата му Мелания. Американската първа дама беше избрала дълга сребриста рокля

КЕВР ще провери, ако има оплаквания Студеното време през март, поскъпването на парното с 24% преди този отоплителен сезон и формулата за изчисление на потреблението са причините за по-високите сметки за парно през март. Това показват изчисленията на столичната топлификация и топлинен счетоводител.

Известният италиански лекар Франко Берино изброи 15 правила, чрез които да започнем втори ренесанс в живота си Ако в продължение на 3 седмици спазваме строго определен режим, свързан с физиката и психиката ни, можем да започнем втора младост. Така твърди известният италиански лекар епидемиолог Франко Берино,

Отговор:Карамфилът е многогодишно студоустойчиво растение. Нискостъблените сортове могат да се отглеждат целогодишно и нямат период на покой. Дори затрупани под снега листата се запазват свежи и зелени, а...
youtube video
Към галерията с видеа