При обработка на фуражите не убивайте "добрите" бактерии

18 юни 2017
Животновъдство / Полезни съвети
0
4014
 

От ключово значение е използването на висококачествени източници на протеин, потискане развитието на плесени и контрол на микотоксините.

От 1 януари 2006 г. в целия ЕС влезе в сила забраната върху употребата на антибиотици като стимулатори на растежа в храните за животни. Въпреки това някои страни, които не са членки на ЕС, все още работят по ефективното премахване на антимикробни вещества от животинските дажби. Затова много навременно идват съветите на специалистите от Европейския ветеринарен съюз (Food and Veterinary Office - FVO) и техните колеги от Федерацията на ветеринарите в Европа (FVE). Те препоръчват шест начина за оптимизиране качеството и безопасността на фуражите. А що се отнася до използването на антибиотици, препоръката на европейските ветеринарни специалисти за в бъдеще е те да се прилагат само за болни животни.
Антибиотиците са били широко използвани в производството на животинска продукция в продължение на десетилетия в световен мащаб. През 2006 г. вече не е позволено използването им в ЕС за насърчаване на растежа. Но извън ЕС дебатът за намаляване на антимикробните вещества в храните за животни продължава. Като цяло резултатът все още не е така категорично изразена забраната извън Евросъюза. В това отношение Европа може да предложи своя опит

как да се избегне използването на антимикробни вещества във фуражите:

използването на висококачествени източници на протеин; инхибиране на плесените и контрол на микотоксините; топлинна обработка; подкисляване на фуража; включването на пробиотици/пребиотици.

Плюсовете за храносмилането

Използването на висококачествени протеинови източници ще помогне на храносмилането в тънките черва и ще намали ферментацията в дебелото черво. Европейските ветеринари са категорични, че селективно направеният избор на оптимални източници на протеини е първата стъпка към намаляване на антибиотици във фуражите.

Мокотоксините

Въпреки че съдържанието на микотоксини във фуражите все още в някои страни не предизвиква тревога, доказано е, че влиянието им върху производителността на животните е съществено. Формите, които произвеждат тези токсини, имат отрицателно въздействие върху хранителната стойност на фуражите. Затова нивата на токсините във фуражите трябва да са под непрекъснат контрол, тъй като от тях зависи оптималната производителност на животните.

Термична обработка на фуражите

Използването на топлина обработка (в комбинация с налягане) елиминира потенциално бактериално замърсяване на фуражите и увеличава наличието на хранителни вещества. Термична обработка е много ефективен начин за подобряване на безопасността на фуражите и хранителната им стойност. Но има някои фактори, които трябва да бъдат взети предвид. От една страна, към разходите се добавя цената на отоплението на фуражите. Обичайната практика е да се използват температури от 80-85 градуса. Увеличаването на температурата с пет градуса може да увеличи разходите за енергия с 30%. Другият проблем, който трябва да се има предвид, е

рискът от повторно замърсяване с патогени след топлинна обработка

Охладителната система, както и прахта във фуражните заводи са потенциални рискови фактори за заразяване на фуражи.

Повишаването на киселинното съдържание

Използването на органични киселини е един от най-добрите начини за обеззаразяване на фуражите. Има много различни продукти и смеси, които са достъпни. Намаляването на нивото на рН в храните и стомаха и антибактериалните ефекти на тези киселини ще подобрят храносмилането. Скорошно проучване показа, че комбинирането на топлинна обработка и органични киселини оказва върху фуражите мощен обеззаразяващ ефект. Това проучване също показа голямо разнообразие в ефикасността между различни окислители. Комбинацията от органични киселини и специфични съществени компоненти на петрола обеззаразява фуража в много висока степен.

Има различни начини за мелене или нарязване на зърна във фуражите

Ключът е да се намери оптимален баланс между смилаемост и стимулиране на перисталтиката на червата. Лесно смилаемите компоненти ще подобрят храносмилането, но в същото време намаляват времето на преминаване в червата, което може да доведе до хранителна диария. По-груби компоненти като грубо нарязани зърна са по-лесни за смилане, обаче намалява времето на преминаване в червата, стимулира перисталтичното движение на червата и увеличава ферментацията в черва.

Пробиотици / пребиотици

Специалистите от Европейския ветеринарен съюз (Food and Veterinary Office - FVO) и техните колеги от Федерацията на ветеринарите в Европа (FVE) предлагат друг начин да погледнем на бактерии. Да не убиваме лошите, а да насърчим добрите, е техният съвет. Това може да бъде направено с използването на про- и пребиотици. Все още има много въпроси без отговор за ефектите, но използването на тези продукти се увеличава.

Пробиотиците са "добрите" бактерии, които колонизират червата и спомагат за поддържане на здравословна микрофлора. Пребиотиците са хранителни вещества за микрофлора. Стимулиране на правилните чревни бактерии като лактобацили може да помогне да се поддържа добър баланс на флората. Недостатъкът на тези продукти може да бъде, че стимулирайки червата, хранителната ефективност спада поради нарасналото търсене на енергия от микрофлората. Така че използването на пребиотици винаги ще бъде въпрос на баланс и регулиране за всяка конкретна ситуация.

Съпротива срещу използването на антибиотици без нужда

През последните години се наблюдава разрастване на яростна дискусия против използването на антибиотиците като хормон на растежа или като стандартен инструмент за управление. В резултат на прекомерното използване на антибиотиците в животновъдство са все по-честите случаи на резистентност при хората спрямо различни видове болестотворни бактерии. Борбата с някои патогени става все по-трудна. Добрите бактерии в червата на животните също са засегнати от антибиотиците.

Поглед към плюсовете и минусите на антибиотици

Разумно е да се търсят алтернативи, за да се борят с опасните бактерии и да възстановяват здравето на животните при заболявания. Затова призивът на европейските ветеринарни лекари е да се използват антибиотици, когато наистина животните се нуждаят от тях, т.е. когато животните страдат от бактериални заболявания.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство / Полезни съвети
5301
0

Дефицитът на бета каротин при кравите може да бъде преодолян за сметка на въвеждането на синтетичен каротин по формата на специални добавки - например 100 г минерални фуражни добавки със съдържание

2988
0

Меренето на телесната температура е стандартен метод за проверка на здравословното състояние на птиците. Всяка порода има свои определени стандарти за нормална телесна температура.

4050
0

Не е необходимо да се подрязват човките на птиците, отглеждани за месо, тъй като те се колят преди достигане на полова зрялост. Подрязването на човките на птиците за разплод е желателно да се избягва,

1314
0

По време на сухостойния период кравите трябва да се отглеждат в по-комфортни условия, отколкото в лактационния период. Повишената плътност, ограниченият достъп до фураж,

1908
0

Профилактиката на физическата куцота в свинефермата започва с избора на генетична база, обяснява американският експерт по свиневъдство Марк Уайт. Като използването на породи и линии свине с най-малка

Още от Фермер
900
0

Българска асоциация на консултантите по европейски програми /БАКЕП/ изпрати до Министерство на земеделието и фонд "Земеделие" обширно становище и предложения относно получените материали за

3654
0

Всички прибрани зеленчуци най-добре ще съхраните в сухо, но проветриво помещение. Най-подходящи са мазета, изби, килери, тавански помещения. . Препоръчително е температурата в помещението да е малко

234
0

Днес ще е предимно слънчево, с разкъсана висока облачност, по-значителна след обяд над западните райони. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток, ще е слаб, в Източна България – до умерен.

11250
0

През есента и зимата пъпките по лозовото растение вече са в състояние на покой. Когато средната денонощна температура трайно започне да се настанява в графата под 10°С,

630
0

През нощта ще преобладава ясно време, с минимални температури между 5 и 10 градуса, по Черноморието - 11-15 градуса. Утре ще е предимно слънчево, с разкъсана висока облачност,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не обичам лесните победи, казва осмокласникът от математическата гимназия Цяла витрина с медали по математика и информатика, чийто брой дори не знае, притежава в дома си габровският талант Мартин Копчев. Осмокласникът от Природо-математическата гимназия “Акад. Иван Гюзелев” преди месец добави единственото злато за България от Първата

В политиката се прекланя пред Елена Йончева Театърът е моята голяма любов и моята църква. Това каза пред по bTV актрисата, певица и депутат от Нона Йотова. Вече два пъти водя на театър моите колеги от парламента, уточни тя. „Първо гледаха „Джина и Фидел”, а после „Абсурдни времена”. И двата пъти за тях беше нещо невероятно.

Бойко Борисов не го кара през просото и няма кой да го замени начело на партията Отношенията между управляващи и опозиция винаги изиска дебати. Но при нас обаче те истеризират в дребни детайли. Влизайки в стадий на спирала на истерия, от тази ситуация ще спечели първият, който я спре. Това каза началникът на кабинета на Бойко Борисов Румяна

Отговор:Закъснение има, но индикативният график може да бъде променян. Това, което се знае е, че за първи път млади земеделски производители ще могат да подават заявления за европейско финансиране онлайн...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.