При обработка на фуражите не убивайте "добрите" бактерии

18 юни 2017
Животновъдство / Полезни съвети
0
3474
 

От ключово значение е използването на висококачествени източници на протеин, потискане развитието на плесени и контрол на микотоксините.

От 1 януари 2006 г. в целия ЕС влезе в сила забраната върху употребата на антибиотици като стимулатори на растежа в храните за животни. Въпреки това някои страни, които не са членки на ЕС, все още работят по ефективното премахване на антимикробни вещества от животинските дажби. Затова много навременно идват съветите на специалистите от Европейския ветеринарен съюз (Food and Veterinary Office - FVO) и техните колеги от Федерацията на ветеринарите в Европа (FVE). Те препоръчват шест начина за оптимизиране качеството и безопасността на фуражите. А що се отнася до използването на антибиотици, препоръката на европейските ветеринарни специалисти за в бъдеще е те да се прилагат само за болни животни.
Антибиотиците са били широко използвани в производството на животинска продукция в продължение на десетилетия в световен мащаб. През 2006 г. вече не е позволено използването им в ЕС за насърчаване на растежа. Но извън ЕС дебатът за намаляване на антимикробните вещества в храните за животни продължава. Като цяло резултатът все още не е така категорично изразена забраната извън Евросъюза. В това отношение Европа може да предложи своя опит

как да се избегне използването на антимикробни вещества във фуражите:

използването на висококачествени източници на протеин; инхибиране на плесените и контрол на микотоксините; топлинна обработка; подкисляване на фуража; включването на пробиотици/пребиотици.

Плюсовете за храносмилането

Използването на висококачествени протеинови източници ще помогне на храносмилането в тънките черва и ще намали ферментацията в дебелото черво. Европейските ветеринари са категорични, че селективно направеният избор на оптимални източници на протеини е първата стъпка към намаляване на антибиотици във фуражите.

Мокотоксините

Въпреки че съдържанието на микотоксини във фуражите все още в някои страни не предизвиква тревога, доказано е, че влиянието им върху производителността на животните е съществено. Формите, които произвеждат тези токсини, имат отрицателно въздействие върху хранителната стойност на фуражите. Затова нивата на токсините във фуражите трябва да са под непрекъснат контрол, тъй като от тях зависи оптималната производителност на животните.

Термична обработка на фуражите

Използването на топлина обработка (в комбинация с налягане) елиминира потенциално бактериално замърсяване на фуражите и увеличава наличието на хранителни вещества. Термична обработка е много ефективен начин за подобряване на безопасността на фуражите и хранителната им стойност. Но има някои фактори, които трябва да бъдат взети предвид. От една страна, към разходите се добавя цената на отоплението на фуражите. Обичайната практика е да се използват температури от 80-85 градуса. Увеличаването на температурата с пет градуса може да увеличи разходите за енергия с 30%. Другият проблем, който трябва да се има предвид, е

рискът от повторно замърсяване с патогени след топлинна обработка

Охладителната система, както и прахта във фуражните заводи са потенциални рискови фактори за заразяване на фуражи.

Повишаването на киселинното съдържание

Използването на органични киселини е един от най-добрите начини за обеззаразяване на фуражите. Има много различни продукти и смеси, които са достъпни. Намаляването на нивото на рН в храните и стомаха и антибактериалните ефекти на тези киселини ще подобрят храносмилането. Скорошно проучване показа, че комбинирането на топлинна обработка и органични киселини оказва върху фуражите мощен обеззаразяващ ефект. Това проучване също показа голямо разнообразие в ефикасността между различни окислители. Комбинацията от органични киселини и специфични съществени компоненти на петрола обеззаразява фуража в много висока степен.

Има различни начини за мелене или нарязване на зърна във фуражите

Ключът е да се намери оптимален баланс между смилаемост и стимулиране на перисталтиката на червата. Лесно смилаемите компоненти ще подобрят храносмилането, но в същото време намаляват времето на преминаване в червата, което може да доведе до хранителна диария. По-груби компоненти като грубо нарязани зърна са по-лесни за смилане, обаче намалява времето на преминаване в червата, стимулира перисталтичното движение на червата и увеличава ферментацията в черва.

Пробиотици / пребиотици

Специалистите от Европейския ветеринарен съюз (Food and Veterinary Office - FVO) и техните колеги от Федерацията на ветеринарите в Европа (FVE) предлагат друг начин да погледнем на бактерии. Да не убиваме лошите, а да насърчим добрите, е техният съвет. Това може да бъде направено с използването на про- и пребиотици. Все още има много въпроси без отговор за ефектите, но използването на тези продукти се увеличава.

Пробиотиците са "добрите" бактерии, които колонизират червата и спомагат за поддържане на здравословна микрофлора. Пребиотиците са хранителни вещества за микрофлора. Стимулиране на правилните чревни бактерии като лактобацили може да помогне да се поддържа добър баланс на флората. Недостатъкът на тези продукти може да бъде, че стимулирайки червата, хранителната ефективност спада поради нарасналото търсене на енергия от микрофлората. Така че използването на пребиотици винаги ще бъде въпрос на баланс и регулиране за всяка конкретна ситуация.

Съпротива срещу използването на антибиотици без нужда

През последните години се наблюдава разрастване на яростна дискусия против използването на антибиотиците като хормон на растежа или като стандартен инструмент за управление. В резултат на прекомерното използване на антибиотиците в животновъдство са все по-честите случаи на резистентност при хората спрямо различни видове болестотворни бактерии. Борбата с някои патогени става все по-трудна. Добрите бактерии в червата на животните също са засегнати от антибиотиците.

Поглед към плюсовете и минусите на антибиотици

Разумно е да се търсят алтернативи, за да се борят с опасните бактерии и да възстановяват здравето на животните при заболявания. Затова призивът на европейските ветеринарни лекари е да се използват антибиотици, когато наистина животните се нуждаят от тях, т.е. когато животните страдат от бактериални заболявания.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство / Полезни съвети
225
0

Какво ви трябва, за да го избиете вкъщи? Можете да си приготвите домашно масло, ако използвате приложената на фиг. 1 маслобойна. В нея от 3-4 л сметана можете за 1,5-2 часа да избиете 1 кг масло.

1224
0

При нормални условия на хранене и отглеждане годишният брак възлиза на около 20-25% и когато в стадата влизат съответния брой ремонтни животни, се осъществява просто възпроизводство В овцевъдната

4815
0

И там шефът яде пръв и е недосегаем. Кокошките могат да запомнят максимум до 50 птици, затова птичето стадо не трябва да надхвърля този брой, защото тогава борбата за лидерство практически няма да

1008
0

Доброто им телесно състояние е гаранция за добро осеменяване на овцете. Храненето на кочовете трябва да е така организирано, че да поддържа добро телесно и здравословно състояние,

13077
0

Но за целта трябва да ги обучите. Обучението на терминаторите започнете от 20-дневна възраст. Обучените токачки са истински терминатори за колорадските бръмбари.

Още от Фермер
2223
0

Омбудсманът Мая Манолова се срещна в институцията с протестиращи земеделци от Монтана – производители и собственици на земя, които я сезираха с жалба, подписана от близо 160 души,

8514
0

Важно е хипертоници и хипотоници да се съобразяват Д-р Емилия Бенова Какво се случва с хипотониците? В жегата организмът с потта губи много соли, а както е известно,

2745
0

Може да използвате и краве или козе мляко вместо кобилешко Единственото условие е да разредете кравето (или козето) мляко с вода в съотношение 3:2. ВАЖНО!

2115
0

Най-накрая след дълго чакане и запитвания от от страна на земеделски производители за парите по екомрежата Натура 2000, Държавен фонд "Земеделие" съобщи,

234
0

Най-големият по площ пожар в Сакар планина между селата Присадец, Маточина и Варник вече е локализиран, съобщи областната администрация в Хасково, цитирана от БТА.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Историята на първата сателитна станция в България “Пътят се вие живописно в гънките на Плана планина, прорязана от бистри ручеи, покрита с редки борови гори, зелена и примамлива. И изведнъж, като поставена от великанска ръка, изниква огромна стоманена “чаша”, която блести ослепително на слънцето. Това е антената на космическата станция...

С дарения читалището получава изцяло нов облик за новия сезон и се открива импровизационен клуб Какво бихте направили, ако нямате дом, в който да отгледате детето си? За всички, отговарящи на секундата “всичко”, е следващата история. История за изкуството да импровизираш и да се бориш в името на това,

l Министерството на правосъдието отчете успех с усвояването на 10 млн. евро от Норвежкия финансов механизъм, чакат се два пъти повече за следващия период l Главният редактор на “168 часа” Слави Ангелов представи филма “Промяната” за ремонтираните килии и подобряването на условията зад решетките 17,5 млн.

Отговор:Изтеглянето на стъблата може да е в резултат на неблагоприятни условия на средата, както и при гъсто засаждане на растенията. Едностранчиво азотно торене също може да е проблем. Сега е препоръчително...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.