При обработка на фуражите не убивайте "добрите" бактерии

18 юни 2017
Животновъдство / Полезни съвети
0
5607
 

От ключово значение е използването на висококачествени източници на протеин, потискане развитието на плесени и контрол на микотоксините.

От 1 януари 2006 г. в целия ЕС влезе в сила забраната върху употребата на антибиотици като стимулатори на растежа в храните за животни. Въпреки това някои страни, които не са членки на ЕС, все още работят по ефективното премахване на антимикробни вещества от животинските дажби. Затова много навременно идват съветите на специалистите от Европейския ветеринарен съюз (Food and Veterinary Office - FVO) и техните колеги от Федерацията на ветеринарите в Европа (FVE). Те препоръчват шест начина за оптимизиране качеството и безопасността на фуражите. А що се отнася до използването на антибиотици, препоръката на европейските ветеринарни специалисти за в бъдеще е те да се прилагат само за болни животни.
Антибиотиците са били широко използвани в производството на животинска продукция в продължение на десетилетия в световен мащаб. През 2006 г. вече не е позволено използването им в ЕС за насърчаване на растежа. Но извън ЕС дебатът за намаляване на антимикробните вещества в храните за животни продължава. Като цяло резултатът все още не е така категорично изразена забраната извън Евросъюза. В това отношение Европа може да предложи своя опит

как да се избегне използването на антимикробни вещества във фуражите:

използването на висококачествени източници на протеин; инхибиране на плесените и контрол на микотоксините; топлинна обработка; подкисляване на фуража; включването на пробиотици/пребиотици.

Плюсовете за храносмилането

Използването на висококачествени протеинови източници ще помогне на храносмилането в тънките черва и ще намали ферментацията в дебелото черво. Европейските ветеринари са категорични, че селективно направеният избор на оптимални източници на протеини е първата стъпка към намаляване на антибиотици във фуражите.

Мокотоксините

Въпреки че съдържанието на микотоксини във фуражите все още в някои страни не предизвиква тревога, доказано е, че влиянието им върху производителността на животните е съществено. Формите, които произвеждат тези токсини, имат отрицателно въздействие върху хранителната стойност на фуражите. Затова нивата на токсините във фуражите трябва да са под непрекъснат контрол, тъй като от тях зависи оптималната производителност на животните.

Термична обработка на фуражите

Използването на топлина обработка (в комбинация с налягане) елиминира потенциално бактериално замърсяване на фуражите и увеличава наличието на хранителни вещества. Термична обработка е много ефективен начин за подобряване на безопасността на фуражите и хранителната им стойност. Но има някои фактори, които трябва да бъдат взети предвид. От една страна, към разходите се добавя цената на отоплението на фуражите. Обичайната практика е да се използват температури от 80-85 градуса. Увеличаването на температурата с пет градуса може да увеличи разходите за енергия с 30%. Другият проблем, който трябва да се има предвид, е

рискът от повторно замърсяване с патогени след топлинна обработка

Охладителната система, както и прахта във фуражните заводи са потенциални рискови фактори за заразяване на фуражи.

Повишаването на киселинното съдържание

Използването на органични киселини е един от най-добрите начини за обеззаразяване на фуражите. Има много различни продукти и смеси, които са достъпни. Намаляването на нивото на рН в храните и стомаха и антибактериалните ефекти на тези киселини ще подобрят храносмилането. Скорошно проучване показа, че комбинирането на топлинна обработка и органични киселини оказва върху фуражите мощен обеззаразяващ ефект. Това проучване също показа голямо разнообразие в ефикасността между различни окислители. Комбинацията от органични киселини и специфични съществени компоненти на петрола обеззаразява фуража в много висока степен.

Има различни начини за мелене или нарязване на зърна във фуражите

Ключът е да се намери оптимален баланс между смилаемост и стимулиране на перисталтиката на червата. Лесно смилаемите компоненти ще подобрят храносмилането, но в същото време намаляват времето на преминаване в червата, което може да доведе до хранителна диария. По-груби компоненти като грубо нарязани зърна са по-лесни за смилане, обаче намалява времето на преминаване в червата, стимулира перисталтичното движение на червата и увеличава ферментацията в черва.

Пробиотици / пребиотици

Специалистите от Европейския ветеринарен съюз (Food and Veterinary Office - FVO) и техните колеги от Федерацията на ветеринарите в Европа (FVE) предлагат друг начин да погледнем на бактерии. Да не убиваме лошите, а да насърчим добрите, е техният съвет. Това може да бъде направено с използването на про- и пребиотици. Все още има много въпроси без отговор за ефектите, но използването на тези продукти се увеличава.

Пробиотиците са "добрите" бактерии, които колонизират червата и спомагат за поддържане на здравословна микрофлора. Пребиотиците са хранителни вещества за микрофлора. Стимулиране на правилните чревни бактерии като лактобацили може да помогне да се поддържа добър баланс на флората. Недостатъкът на тези продукти може да бъде, че стимулирайки червата, хранителната ефективност спада поради нарасналото търсене на енергия от микрофлората. Така че използването на пребиотици винаги ще бъде въпрос на баланс и регулиране за всяка конкретна ситуация.

Съпротива срещу използването на антибиотици без нужда

През последните години се наблюдава разрастване на яростна дискусия против използването на антибиотиците като хормон на растежа или като стандартен инструмент за управление. В резултат на прекомерното използване на антибиотиците в животновъдство са все по-честите случаи на резистентност при хората спрямо различни видове болестотворни бактерии. Борбата с някои патогени става все по-трудна. Добрите бактерии в червата на животните също са засегнати от антибиотиците.

Поглед към плюсовете и минусите на антибиотици

Разумно е да се търсят алтернативи, за да се борят с опасните бактерии и да възстановяват здравето на животните при заболявания. Затова призивът на европейските ветеринарни лекари е да се използват антибиотици, когато наистина животните се нуждаят от тях, т.е. когато животните страдат от бактериални заболявания.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство / Полезни съвети
7353
0

За да намалите стреса при новозаредените птици, включете осветлението за 1 час, за да може групата да се аклиматизира и да пие вода. 1 или 2 часа по-късно отново го включете (например,

8478
0

Редица са признаци, по които наблюдателният птицевъд може да определи недостига на витамини в дажбата на поголовието: - Внезапно намаляване на яйценосността: при недостиг на витамини А, D, В2.

9540
0

Разболялото се доминантно прасе губи своето йерархично място в групата. И в такъв случай то буквално може да бъде стъпкано. Често болното животно е в ролята на жертва и има следи от ухапвания по

7767
0

За да удвоите теглото на новородените телета на 50-60-дневна възраст, трябва: - 1-2 часа след раждането телето трябва да получи 4 л коластра. - Да се дава на телетата голямо количество мляко или

7083
0

За женските агнета трябва да се отделят най-добрите участъци от естествените и изкуствените пасища, съветват специалистите. Освен изпасваната зелена трева – 1-3 кг,

Още от Фермер
234
0

Vaderstad представя Tempo L 24, изцяло новата, най-голяма, високоскоростна и точна сеялка за захарно цвекло и маслодайна рапица Премиера по време на канадското изложение за агротехника Прогрес на

1620
0

През настоящата година жътвата на основните есенни култури стартира по-рано, в сравнение с миналия сезон. По оперативни данни на земеделското министерство, към 14.06.2018 г.

3177
0

Листните въшки са много опасни в началото на вегетацията на овощните дръвчета, тъй като образуват колонии по върховете на летораслите и листата. Нападнатите растителни части се деформират, завиват,

324
0

Производителите на свинско месо в САЩ, вече обременени от предишните мита от страна на Китай, се подготвят за нови трудности, тъй като Пекин реши да въведе нови тарифи,

1953
0

На 19 юни 2018 г. Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт потвърди положителни резултати за болестта „Чума по дребните преживни животни“ (PPR) в животновъдни

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Затворник с 12-годишна присъда избяга по-рано през деня от полигон от открит тип край Ловеч. Борис Иванов се е отклонил от изтърпяване на наказанието си. Мъжът е на 48-години, той е среден на ръст, с кафяви очи и къса, черна коса. Борис Иванов е с нормално телосложение, продълговато, леко мургаво лице, правилен нос, високо чело.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е запознал правителството с разчет за средствата, които са необходими, за ремонтиране на вертолетите, които са на земята, предаде БТА. Каракачанов, който отговори днес на актуални въпроси в ресорната парламентарна комисия, е запознал и с предложения за промени в Закона за обществените поръчки,

Току-що в Бургаския окръжен съд бе докаран 55-годишният Борислав С., който преби до смърт сестра си Десислава на 18 юни в Созопол. Мъжът е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост. Всеки момент ще започне делото за мярката му за неотклонение, съдът ще поиска постоянен арест. Очаквайте подробности!

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа