Това е срокът, в който могат да се внесат становища относно проект на наредба за прилагане на подмярка 19.3 - Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г.

Основните предложения в наредбата, които е направило агроминистерството се състоят във въвеждане система за текущо кандидатстване, оповестяване на административните процедури относно подбора на проекти за транснационално сътрудничество и подготвителни дейности за проекти за вътрешнотериториално и транснационално сътрудничество.

Подмярка 19.3 подпомага съвместни дейности, обучения, изграждане на капацитет, споделяне на опит, обмен на ноу-хау и др. за устойчивото развитие на местните общности.

Наредбата ще се прилага на териториален принцип за вътрешнотериториално сътрудничество и транснационално сътрудничество.

Европейско финансиране по нея се предоставя за подготвителни дейности за проекти за вътрешнотериториално и транснационално сътрудничество, осъществявани от МИГ в селски и рибарски райони и райони със специфични характеристики.

Финансовата помощ за извършване на допустими разходи, които са принос на всеки един от кандидатите за реализиране на проекти за подготвителни дейности е в размер до левовата равностойност на 25 000 евро за проекти за транснационално сътрудничество и 10 000 евро за проекти за вътрешнотериториално сътрудничество.

Максималната стойност на допустимите разходи е 50 000 евро за вътрешнотериториално сътрудничество и 100 000 евро за транснационално сътрудничество.

Размерът на финансовата помощ е определен на основа на опита от прилагането на мярка 421 - Вътрешнотериториално и транснационално сътрудничество от ПРСР 2007 – 2013 г. и след съгласуване с широк кръг заинтересовани страни, обясняват от МЗХГ. От там допълват, че проектът на Наредба е съгласуван от тематичната работна група на заседание на 03.05.2017 г.