Изварявайте навреме ракията

18 юни 2017
В лозята и под асмата / Полезни съвети
2
100764
 

* Това става на базата на нулата на захаромера

Ако се допуснете леко вкисване на кашата, тогава е необходимо преди дестилацията да неутрализирате получената оцетна киселина с хлебна сода /натриев бикарбонат/.

Содата се разтваря във вода и се налива в кашата, която бурно отделя пяна от въглероден двуокис, получен при неутрализацията.

Добавя се сода, докато изчезне киселият привкус и след това веднага се дестилира. Тук максимата е

колкото по-рано се извари материалът, толкова е по-добра ракията

Кашата се изварява веднага след като показанията на захаромера станат нула. За да сме сигурни, че показанията са верни, захаромерът най-напред да се потапя в прецедената ферментирала каша, а след това и във вода.

И при двете потапяния уредът трябва да потъва до едно и също ниво

Предлагам на читателите този метод, тъй като скалите на домашните спиртомери не са винаги точни. Основна грешка е да се чака да падне шапката и да се забистри повърхността на съда.

При дестилация - материалът да не загори

При домашното производство на ракия се прилага основно фракционната дестилация в казан с колонка или без колонка.

Трябва да се внимава много материалът да не загори. Ако е възможно е най-добре да се дестилира само сокът или да се постави слама или друг инертен материал, който да предпазва. Често и разреждането на кашата с вода предпазва от загаряне.

Загорялата ракия не може да се оправи чрез повторна дестилация или други обработки.

При дестилация първоначално се отделя първоточната фракция /първак/, която е 2-3% от алкохола на кашата. Първотокът не се използува за пиене.

Съществува вярването, че с него се отделя и метиловият алкохол, което не е вярно. Вярно е, че

метиловият алкохол в първотока е толкова, колкото и в ракията

Фракцията ракия се отделя, когато вкусът на дестилата стане мек и приятен и се загуби остротата на първотока. Фракцията ракия обхваща 70-80% от алкохола на материала.

След като показанията на спиртомера достигнат 40-45 градуса в зависимост от качеството на материала и плода, започва отделянето на паточната фракция. Тя се отделя до показания на спиртомера 7-10 градуса и най-често се изварява със следващия казан. Допустимо е връщането на патоките не повече от 2-3 пъти. (ХФ)

По правило фракцията ракия се отделя, когато вкусът на дестилата стане мек и приятен и се загуби остратата на първотока. Тя обхваща 70-80% от алкохола на материала.

1 от peyor на 22 август 2017
Коментар към статията "Изварявайте навреме ракията" и "Това става по показанията на захаромера". Захаромера е уред, който мери относителното тегло на разтвора. Когато се мери за да се установи, че захарите са се превърнали в алкохол в разтворът вече ще има алкохол, който за разлика от захарния разтвор има относително тегло под единица. Това ще компрометира точността на измерването. Въпросът ми към автора на статията е по-точно ли ще може да се установи краят на алкохолната ферментация ако се ползва Рефрактометър за захарни разтвори с обхват 0-32% по Брикс?

Обиден коментар

2 от illona на 29 август 2017
Финансови услуги за промишлени и селскостопански инвестиции. Ние сме кредитна агенция, упълномощена от Министерството на финансите, която има лиценз и много важен капитал, който предоставяме на специалистите и на конкретния земеделски производител. Заемните оферти са на разположение от сума от 10 000 евро до сума до 500 000 евро, която ще бъде възстановена само с лихвен процент от 2% годишно за период до 35 години. За пълната информация за условията се договаряме нашата агенция по пощата. Имейл: pro-kredits017@inbox.lv

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
13239
0

Въпросът задава Веска Пеева от Благоевград Полярността е силно изразено явление при лозата и асмата. Тя се състои в това, че високо разположените и най-крайните пъпки се развиват по-силно от

2988
0

Опасен бич е лозовата пъстрянка, още преди сокодвижението огледайте пъпките Лозова пъстрянка, лозова педомерка, гъсениците на нощенки, турски лозов хоботник, мъхнат бръмбар.

14508
0

Рамената трябва да не се оставят да пораснат много дълги Много често стопани, които имат асми в двора, допускат една основна грешка, която после се чудят как да оправят.

3348
0

Кога и в кои смеси се ражда опасният метилов алкохол, продължава отговорът на консултанта за група читатели Преди време подробно обяснихме, че при наличие на оцетнокисел вкус, дължащ се на вкисване,

12114
0

За да има ефект операцията по присаждане на лоза със събрани от вас калеми, не се отклонявайте от следните важни правила: * По време на присаждането температурата в зоната на корените да бъде над

Още от Фермер
2043
0

На подрастващите всеки месец в продължение на 3 до 5 дни да се дават витамини, микро- и макроелементи Ангел Рангелов Наши читатели се интересуват какви профилактични програми могат да използват за

1674
0

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 9 767 360 милиона лева по мярка 214 „Агроекологични плащания“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г., съобщиха от фонда.

2916
0

Канадският съвет за мед (SNA) публикува на своя портал общ преглед на динамиката на пазара на мед и продуктите, съдържащи мед. Потреблението на мед и продукти с добавяне на мед в Канада през

1503
0

Нови правила, които да гарантират, че само висококачествени биологични храни се продават в ЕС, и които да увеличат биологичното производство, бяха приети днес от Европарламента.

1629
0

Животновъдите могат да увеличат печалбите си и пазарния си дял заради нарастващото потребителско търсене на биологични млечни продукти Учени от Университета в Минесота са установили, че кравите,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За първи път алергодерматолози тестуват българина с 48 ухаещи вещества. Наборът е по-голям от досегашните. Включва харесвани у нас аромати като роза, нарцис, лавандула, жасмин, санталово дърво, мускус. Всичко около нас е парфюмирано, дори тоалетната хартия, а алергиите към благоуханните вещества се увеличават.

Над 60 проверени, още не се знае кой е метнал бомбичката, ранила 24-годишната жена Двучасова операция в нощта срещу четвъртък в ИСУЛ спаси окото на ранената от бомбичка по време на мача ЦСКА-“Левски” (2:2) полицайка Гергана Зашева. 24-годишната служителка на жандармерията била в един от входовете за сектор “Б” на Националния стадион “Васил

Единственият българин - световен шампион в реномирана ММА верига, Благой Иванов-Багата, носител на шампионския пояс в свръхтежка категория на PFL, е на път да я напусне. Това обяви в профила си в туитър един от авторитетните журналисти, следящи смесените бойни изкуства в САЩ - Райън Томас. “Както някои от вас забелязаха,

Отговор:Карамфилът е многогодишно студоустойчиво растение. Нискостъблените сортове могат да се отглеждат целогодишно и нямат период на покой. Дори затрупани под снега листата се запазват свежи и зелени, а...
youtube video
Към галерията с видеа