* Това става на базата на нулата на захаромера
Ако се допуснете леко вкисване на кашата, тогава е необходимо преди дестилацията да неутрализирате получената оцетна киселина с хлебна сода /натриев бикарбонат/.
Содата се разтваря във вода и се налива в кашата, която бурно отделя пяна от въглероден двуокис, получен при неутрализацията.
Добавя се сода, докато изчезне киселият привкус и след това веднага се дестилира. Тук максимата е
колкото по-рано се извари материалът, толкова е по-добра ракията
Кашата се изварява веднага след като показанията на захаромера станат нула. За да сме сигурни, че показанията са верни, захаромерът най-напред да се потапя в прецедената ферментирала каша, а след това и във вода.
И при двете потапяния уредът трябва да потъва до едно и също ниво
Предлагам на читателите този метод, тъй като скалите на домашните спиртомери не са винаги точни. Основна грешка е да се чака да падне шапката и да се забистри повърхността на съда.
При дестилация - материалът да не загори
При домашното производство на ракия се прилага основно фракционната дестилация в казан с колонка или без колонка.
Трябва да се внимава много материалът да не загори. Ако е възможно е най-добре да се дестилира само сокът или да се постави слама или друг инертен материал, който да предпазва. Често и разреждането на кашата с вода предпазва от загаряне.
Загорялата ракия не може да се оправи чрез повторна дестилация или други обработки.
При дестилация първоначално се отделя първоточната фракция /първак/, която е 2-3% от алкохола на кашата. Първотокът не се използува за пиене.
Съществува вярването, че с него се отделя и метиловият алкохол, което не е вярно. Вярно е, че
метиловият алкохол в първотока е толкова, колкото и в ракията
Фракцията ракия се отделя, когато вкусът на дестилата стане мек и приятен и се загуби остротата на първотока. Фракцията ракия обхваща 70-80% от алкохола на материала.
След като показанията на спиртомера достигнат 40-45 градуса в зависимост от качеството на материала и плода, започва отделянето на паточната фракция. Тя се отделя до показания на спиртомера 7-10 градуса и най-често се изварява със следващия казан. Допустимо е връщането на патоките не повече от 2-3 пъти. (ХФ)
По правило фракцията ракия се отделя, когато вкусът на дестилата стане мек и приятен и се загуби остратата на първотока. Тя обхваща 70-80% от алкохола на материала.
Коментари